Nieuws bij Fam
Alle zorg voor moeder en kind in één centrum
28 december, 2017

Verloskundigenpraktijken Eva, de Vlinder en de Zon, Livive, de gynaecologen en kinderartsen van het ETZ én Lunavi Kraamzorg vormen vanaf de jaarwisseling het Moeder- en Kindcentrum, gevestigd in het ETZ, locatie Elisabeth. Voor spreekuren is het Moeder- en Kindcentrum te vinden op de drie locaties van het ETZ en op twaalf spreekuurlocaties in de wijk. Vanaf 2 januari 2018 is er één centraal loket dat 24/7 bereikbaar is voor alle zorgvragen voor moeders en kinderen tot achttien jaar. 

In het nieuwe Moeder- en Kindcentrum (MKC) komt alle zorg bij elkaar. Zorg voor zwangere vrouwen, kraamvrouwen, pasgeborenen en kinderen tot 18 jaar. Alles onder één dak én vanuit de visie Family Centered and Integrated Care. Dit betekent dat de wens van het gezin leidend is bij het aanbieden van zorg. Daarom blijft het gezin ook altijd bij elkaar. Moeder Milou vertelt: “Het voelde zo vertrouwd en zo vanzelfsprekend dat onze oudste zoon Tom de hele tijd bij ons bleef. Het was heel fijn dat dat kon.”

Zorg op maat 

De concentratie van de geboortezorg en kindergeneeskundige zorg op één locatie is in alle opzichten een stap vooruit. Alle betrokken zorgverleners stellen gezamenlijk richtlijnen en protocollen op, om de best mogelijke zorg te bieden, die goed op elkaar afgestemd is. “We kennen elkaar goed en de lijnen zijn dus kort”, vertelt gynaecoloog Addy Drogtrop. “Daardoor verloopt bijvoorbeeld ook de overgang van ziekenhuis naar thuis - én andersom - beter.”

Nadat in januari 2016 de kinderafdelingen van het voormalig TweeSteden en St. Elisabeth Ziekenhuis zijn samengevoegd tot één kinderafdeling, zal deze afdeling in mei 2018 ook fysiek onderdeel worden van het MKC. Hierdoor wordt onder meer de samenwerking met de Moeder & kindafdeling versterkt

Altijd benaderbaar

Het Moeder- en Kindcentrum werkt vanaf dinsdag 2 januari 2018 met één centraal loket voor alle patiënten en bezoekers. Dit loket is 24 uur per dag, 7 dagen per week, bereikbaar via één centraal telefoonnummer: (013) 221 08 00. Hierop zijn dag en nacht professionals bereikbaar voor alle vragen rondom de zorg voor zwangeren, (pas bevallen) moeders en kinderen.  

Met verloskundigenpraktijken rondom Tilburg zijn goede afspraken gemaakt over overleg en afstemming van de zorg. Voor vrouwen die een gynaecoloog nodig hebben voor zorgvragen die niet met zwangerschap of bevalling te maken hebben, blijft de toegang tot zorg gewoon via de polikliniek Gynaecologie lopen.