Vanaf 16 December kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen
21 oktober, 2019

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de '100 dagen hoest' genoemd. Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby´s. Baby’s krijgen in Nederland een inenting tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte. Om baby's toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week  in de zwangerschap, daarom ook wel de 22 wekenprik genoemd. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de navelstreng naar de baby. Baby's zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

Vanaf 16 december 2019 krijgen  alle zwangere vrouwen in Nederland een kinkhoestvaccinatie gratis aangeboden. Je moet hiervoor wel zelf een afspraak maken met het consultatiebureau. Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap.

Tot 16 december kun je  de vaccinatie zelf halen bij de huisarts of GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Je moet  deze dan nog wel zelf betalen.

Download de folder over de 22 wekenprik op de website vab het RIVM in het Nederlands, Engels, Pools of Turks.