Meer informatie

De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Vrouwen in Nederland zijn gemiddeld iets ouder dan 29 jaar als ze hun eerste kind krijgen. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35jaar, kan het langer duren om zwanger te worden.

Na je 35ste heb je 10% kans per maand om zwanger te worden. Ook heb je meer kans op een miskraam en problemen tijdens de zwangerschap. Naarmate je ouder wordt, stijgt ook de kans op een kind met een chromosomale afwijking, zoals het Downsyndroom. Wanneer het gedurende een langere periode (12 maanden of langer) niet lukt om zwanger te worden, ga dan naar je huisarts.

Er kan sprake zijn van verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit) of onvruchtbaarheid (infertiliteit). De huisarts verwijst je dan door naar een gynaecoloog. De gynaecoloog doet onderzoek naar de oorzaken van een uitblijvende zwangerschap. De eerste stap is meestal bloedonderzoek. Afhankelijk van de situatie kan het Centrum Voortplanting Brabant je verder begeleiden.