Geboortezorg bij Fam
Flesvoeding

Kun of wil je geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding een goed alternatief.

Voor- en nadelen van flesvoeding
+

Voordelen van flesvoeding: 

  • De moeder hoeft niet alle voedingen zelf te geven; 
  • je hebt geen beperking in de keuze van het anticonceptiemiddel na je bevalling; 
  • je kunt weer alles eten en drinken wat je 9 maanden hebt moeten laten staan. 

 

Nadelen van flesvoeding: 

  • Kunstvoeding bevat geen antistoffen om je kindje te beschermen tegen allergieën en virussen; 
  • de samenstelling van de voeding is niet specifiek afgestemd op de behoeften van je kindje; 
  • kinderen die flesvoeding krijgen hebben vaker last van verstopping (obstipatie) en krampjes; 
  • het duurt langer voordat je je kilo's weer kwijt bent. 
Hoeveelheid voeding
+

De eerste dagen na de bevalling leer je van de kraamverzorgster of verpleegkundige hoe de voeding klaarmaakt wordt en hoe je kindje uit de fles moet drinken. Je kindje begint met kleine hoeveelheden, zo’n 10cc per voeding. In het begin heeft je kindje wat vaker voeding nodig hebben; zo’n 7 tot 8 voedingen per 24 uur.

De voeding wordt in de kraamweek met ongeveer 10cc per dag opgehoogd. Op de 2e dag drinkt je kindje dus 20cc, op de 3e dag 30cc en zo verder tot zo’n 100cc per voeding.

Niet ieder kindje drinkt even snel en even veel. Een kindje met een geboortegewicht van bijvoorbeeld 2800 gram drinkt over het algemeen wat minder dan een kindje van 4300 gram. In het begin (de eerste 24 tot 48 uur) kunnen kindjes een beetje misselijk zijn, waardoor ze nog niet zo goed drinken. Ook de techniek om uit een fles te drinken moeten ze leren. 

Wat heb je nodig
+

Je hebt kunstvoeding (melkpoeder) nodig. Het merk hiervan maakt niet uit; alle soorten kunstvoeding voldoen aan de eisen van de Warenwet. Kies voeding voor zuigelingen van 0-6 maanden. Aan deze voeding is vitamine K toegevoegd. Je kindje krijgt hier genoeg van binnen zodra hij meer dan 500cc voeding drinkt.

Er is ook voeding voor hongerige baby’s of baby’s die veel spugen. Dit is meestal niet nodig, doe dit dan ook alleen in overleg met een arts (van het consultatiebureau). Daarnaast is er hypo-allergene voeding verkrijgbaar. Deze voeding verkleint de kans op allergieën (met name koemelk-allergie). Deze voeding wordt met name geadviseerd wanneer gezinsleden (ouders, broertjes/zusjes) bekend zijn met allergieën. Maak hier alleen gebruik van op advies van een arts of lactatiekundige. 

Er zijn verschillende soorten flessen en spenen te koop. Als je een fles koopt, let er dan vooral op dat het een fles is met een brede hals en dat er afleesstreepjes op de fles staan. Bij de speen zijn er twee bekende spenen; het kersmodel met de ronde top en het dentalmodel met de platte top. Je hebt spenen van latex (sterker) en van siliconen (beter schoon te maken). Er zijn spenen met kleine of grotere gaatjes of met meerdere standen. Welke soort speen je uiteindelijk gebruikt is helemaal afhankelijk van hoe je kindje drinkt. Vaak is het een kwestie van uitproberen.