Geboortezorg bij Fam
Plaats kraambed

Na de bevalling volgt een periode van herstel. Hoe goed of snel dit herstel verloopt is afhankelijk van hoe je zwangerschap en bevalling verlopen zijn. Ook voor het pasgeboren kind speelt dit mee. Hoe dan ook is het een bijzondere periode, waarin ontzettend veel gebeurt en in korte tijd ook veel verandert. Bij Fam zullen we je hierbij zo goed mogelijk begeleiden. 

 

De eerste acht tot tien dagen na de bevalling worden het kraambed genoemd. Het kraambed kun je op verschillende locaties doorbrengen; thuis, in het Kraamhotel of op de Moeder- en Kindafdeling van Fam. Jouw keuze is natuurlijk mede afhankelijk van de medische situatie van jezelf en je kind. Als er geen medische noodzaak is, begeleiden de verloskundigen van een van de teams (Betula, Tilia, Wisteria, Magnolia en Mimosa) samen met een kraamverzorgende je kraambed. De verloskundige heeft daarin de eindverantwoordelijkheid. Als er complicaties optreden, draagt de verloskundige de zorg over aan de gynaecoloog of kinderarts. 

Op het moment dat complicaties optreden tijdens de zwangerschap, bevalling of kraambed kan het zijn dat je het kraambed (deels) op de Moeder- en Kindafdeling van Fam doorbrengt. 

Thuis
+

Als alles goed gaat met jezelf en je kind, dan kun je het kraambed thuis doorbrengen. Ben je thuis bevallen dan blijft de kraamverzorgster, die bij je bevalling aanwezig was, de eerste uren bij je om je te begeleiden. Daarna komt een nieuwe  kraamverzorgende die dan de resterende dagen van het kraambed blijft. Beval je poliklinisch of in het Kraamhotel onder begeleiding van een verloskundige (en een kraamverzorgende), en heb je kraamzorg van Lunavi, dan gaat de kraamverzorgende na de bevalling met je mee naar huis om op te starten. Heb je kraamzorg van een ander bureau, dan draagt de kraamverzorgende van Lunavi de zorg over. Ben je onder begeleiding van de gynaecoloog bevallen en mag je weer naar huis, dan komt een kraamverzorgende bij je thuis. Tijdens het kraambed komt de verloskundige nog een aantal keren bij je op huisbezoek. De verloskundigen zijn eindverantwoordelijk voor de medische begeleiding van je kraambed. Met vragen kun je dan ook altijd bij hen terecht. Wanneer je niet bij Fam maar bij een andere verloskundige onder controle bent, maar tijdens de zwangerschap of bevalling naar een gynaecoloog van Fam bent verwezen, dan neemt je eigen verloskundigenpraktijk de zorg in het kraambed weer over.  

Kraamhotel
+

Na je bevalling op de geboortekamers in het Kraamhotel of op de (poli)klinische Verlosafdeling kun je, als alles goed gaat, naar je eigen kraamsuite. Je partner kan hier ook blijven slapen. Je kunt zelf kiezen hoeveel dagen van het kraambed je in het kraamhotel wilt verblijven. Informeer al tijdens je zwangerschap bij de verzekeraar welke zorg vergoed wordt. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. In het kraamhotel is 24 uur per dag zorg aanwezig van zowel kraamverzorgenden als verloskundigen. Net zoals thuis komt een verloskundige van jouw team (BetulaTiliaWisteria, Magnolia of Mimosa) nog een aantal keer bij je langs. De verloskundigen zijn eindverantwoordelijk voor de medische begeleiding van je kraambed. Met vragen kun je dan ook altijd bij hen terecht. Ben je tijdens de zwangerschap niet bij Fam maar bij een verloskundige elders onder controle, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je kraambed in het Kraamhotel van het Moeder- en Kindcentrum door te brengen. De verloskundigen van je eigen praktijk doen dan de kraambezoeken en zij hebben dan de medische verantwoordelijkheid over het kraambed.