Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor je baby?

Het geven van borstvoeding kent veel voordelen. Moedermelk bevat alles wat de baby nodig heeft voor een optimale groei en ontwikkeling. Het is bewezen dat borstvoeding beschermt tegen maagdarminfecties bij kinderen jonger dan twee jaar en luchtweginfecties en middenoorontsteking bij jonge kinderen. Het geven van borstvoeding vermindert bij jonge kinderen waarschijnlijk de kans op astma, benauwdheid met piepen, overgewicht, darmziektes zoals het prikkelbare darmsyndroom, diabetes, wiegendood, leukemie en andere kankersoorten die voorkomen in de kinderleeftijd. Ook heeft borstvoeding mogelijk een positief effect op de algemene- en motorische ontwikkeling.

De baby heeft de meeste voordelen wanneer hij of zij tenminste zes maanden borstvoeding krijgt. Voor het geven van borstvoeding aan een tweeling gelden dezelfde voordelen als voor het geven van borstvoeding aan een eenling.

Wat zijn de voordelen voor jezelf?

Het geven van borstvoeding heeft ook voordelen voor de moeder. Onderzoek wijst uit dat het geven van borstvoeding de kans op diabetes, reuma en een hoge bloeddruk bij de moeder vermindert. Ook is er minder kans op borst-, eierstok- en baarmoederkanker voor de menopauze en is er minder kans op osteoporose.

Daarnaast versterkt het geven van borstvoeding de emotionele band tussen moeder en kind. Door het geven van borstvoeding, krimpt de baarmoeder sneller en treden er na de bevalling minder vaak bloedingen op. Daardoor vermindert ook de kans op bloedarmoede na de bevalling. Het geven van borstvoeding zorgt er ook voor dat je sneller terug bent op je oude gewicht.

Voorbereiden op het geven van borstvoeding

Het geven van borstvoeding biedt allerlei voordelen voor jou en je baby, ten opzichte van kunstvoeding. Maar borstvoeding geven is niet altijd eenvoudig. Samen met je baby leer je hoe voeden het beste en prettigste verloopt. Hierbij kan de juiste begeleiding ervoor zorgen dat het geven van borstvoeding beter verloopt. Het voedingscentrum geeft meer informatie over het voorbereiden op het geven van
borstvoeding via bijvoorbeeld deze video.

Vragen over het geven van borstvoeding

Wil je graag meer weten over het geven van borstvoeding? Of twijfel je nog over welke voeding je je baby gaat geven? Bezoek dan gratis onze maandelijkse informatieavond.

Indien je tijdens het geven van borstvoeding vragen of onzekerheden hebt, neem dan contact op met het consultatiebureau of kijk eens op de website www.borstvoeding.nl. De lactatiekundigen van Fam zijn gespecialiseerd in borstvoedingsproblemen. Als je bij Fam bevallen bent en je kind niet ouder is dan 3 maanden, kun je bij urgente problemen contact met hen opnemen. Onze lactatiekundigen werken alleen op afspraak.

Je kunt daarvoor bellen naar 013-2210800 en vragen of de lactatiekundige je terug kan bellen. We streven ernaar dat je dezelfde dag nog wordt teruggebeld, maar helaas kunnen we dit niet altijd garanderen. Vermoed je dat je een borstontsteking hebt? Vermeld dat dan wel even aan de telefoon.

Graag een lactatiekundige aan huis of is de lactatiekundige van Fam niet bereikbaar? Kijk op de website van de Nederlandse vereniging van lactatiekundigen NVL | Zeker over borstvoeding.  Klik bij categorie “vrijgevestigd” aan. Dan zie je alle lactatiekundigen met een eigen praktijk in je regio. Check bij je zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.

Borstvoeding geven: Hoe werkt het?

Het voedingscentrum geeft meer informatie over hoe borstvoeding werkt. Die bekijk je hier. 

Goed aanleggen

Het is heel belangrijk dat je baby goed leert aanhappen om geen tepelpijn te krijgen. In deze link staat nauwkeurig beschreven waar je op moet letten: Goed aan de borst – Borstvoedingsorganisatie La Leche League