ETZ concentreert geboortezorg op locatie Elisabeth
09 oktober, 2017

De geboortezorg voor de regio Midden-Brabant is vanaf maandag 9 oktober geconcentreerd op locatie Elisabeth van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis). Dit betekent dat zwangeren, tenzij zij voor een thuisbevalling kiezen, voortaan altijd op locatie ETZ Elisabeth in Tilburg bevallen. En ook daar opgenomen kunnen worden vóór en na de bevalling.

Het ziekenhuis heeft de verloskamers, de couveuse- en kraamkamers en Kraamhotel Terra Lunavi De Meiboom op locatie ETZ TweeSteden gesloten. Voor zwangerschapscontroles en kindergeneeskunde blijven de poliklinieken op locatie TweeSteden onveranderd in bedrijf.

De complete geboortezorg maakt onderdeel uit van het nieuwe Moeder- en Kindcentrum (MKC) op locatie ETZ Elisabeth aan de Hilvarenbeekseweg. Hier vindt toekomstig alle zorg voor kinderen tot 18 jaar plaats.

Het MKC biedt gezinsgerichte geboortezorg en kindergeneeskundige zorg. In het centrum vindt alle zorg voor zwangeren, kraamvrouwen, pasgeborenen en kinderen tot en met 18 jaar onder één dak plaats. De wens van het gezin is leidend bij de professionele zorg die het MKC biedt, binnen de kaders van veilige en gepaste zorg. Het gezin blijft in het MKC altijd bij elkaar.

De zorg loopt als een vloeiende lijn door de hele zorgketen en biedt het gezin de mogelijkheid op een verantwoorde wijze zelf de regie te nemen. Verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden, verpleegkundigen en kinderartsen werken intensief samen en dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de best passende zorg, afgestemd op het individuele gezin.

Zorg op maat

“De concentratie van de geboortezorg op één locatie is in alle opzichten een enorme stap vooruit”, vindt gynaecoloog Addy Drogtrop. “Het stelt ons in staat nog betere zorg te verlenen, mede door alle moderne faciliteiten. Bovendien is door de schaalvergroting voortaan altijd een gynaecoloog in het ziekenhuis aanwezig, zeven dagen per week en 24 uur per dag. Door de vergaande samenwerking tussen alle betrokken zorgverleners kunnen we echt zorg op maat bieden aan elke zwangere en pas bevallen moeder.”

Kraamhotel met bevalbad

In het nieuwe Moeder- en Kindcentrum worden naar verwachting jaarlijks circa 3.000 baby’s geboren. Om dit mogelijk te maken heeft het ETZ flink verbouwd en de capaciteit uitgebreid. Zo beschikt het MKC over 11 verloskamers, vele moeder- en kindkamers en is het Kraamhotel volledig aangepast.

Voor gezinnen die in het ziekenhuis willen verblijven zijn 9 luxe suites beschikbaar. Ook biedt het Kraamhotel 3 bijzondere geboortekamers; één kamer is voorzien van een relaxbad en twee kamers krijgen een bevalbad. De kraamverzorgenden bieden in het Kraamhotel continu fysieke ondersteuning tijdens de eerste dag(en) na de bevalling en helpen bij de voedingen. Ook hebben zij oog voor de nieuwe gezinssituatie en betrekken eventuele broertjes en of zusjes bij de verzorging.

Afspraak

Het concentreren van de geboortezorg heeft geen invloed op de plek van de spreekuren van de verloskundigen en gynaecologen. Die vinden onveranderd plaats op één van de buitenlocaties of op één van de locaties van het ziekenhuis: ETZ TweeSteden, ETZ Waalwijk en ETZ Elisabeth. Ook voor de bereikbaarheid blijven de bestaande telefoonnummers – die zwangeren gewend zijn te bellen – behouden.