Laatste informatie met betrekking tot Corona maatregelen
30 mei, 2020

 

De algemeen maatschappelijke maatregelen met betrekking tot Corona (COVID-19) zijn iets versoepeld. Dat zorgt er voor dat ook wij voor wat betreft geboortezorg iets kunnen gaan versoepelen. Omdat de situatie nog steeds snel verandert, kunnen ook de adviezen en maatregelen snel veranderen. Houd daarom social media van Fam en de website van Fam goed in de gaten voorafgaand aan je afspraak, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

 

Zwangerschap

- Wij geven geen hand

- Controles in de zwangerschap blijven geminimaliseerd en zullen mogelijk telefonisch plaatsvinden. Wellicht met behulp van videobellen. Wij bellen je in ieder geval bij de eerste controle (intake), het gesprek over aanvullend onderzoek (counseling) en de controle bij 24 weken. Wij zullen je op die momenten bellen op het tijdstip dat de afspraak gepland staat. Wij bellen met een anoniem telefoonnummer. Zorg er dus voor dat je de telefoon opneemt!

- Wanneer je afspraak wel live door gaat, bellen wij niet meer enkele dagen voor je controle op. We mogen de controle weer gewoon volledig op het spreekuur doen.

- Kom wanneer je een afspraak bij verloskundige of gynaecoloog hebt alleen, neem je partner en/of kinderen dus niet mee.

- Momenteel mogen partners mee naar de vroege echo, de termijnecho en het SEO (20-weken echo). Zij moeten echter wachten bij Bies en Look (ETZ Tweesteden) of de Brasserie (ETZ Elisabeth) totdat de zwangere binnen geroepen wordt. Dit om een gepaste afstand van 1,5 meter te kunnen garanderen. Direct na de echo moeten partners de wachtruimte verlaten, zij kunnen nog niet mee naar de praktjkondersteuner of verloskundige/gynaecoloog. Let op; kinderen mogen helaas nog niet mee!   

- Neem bij luchtwegklachten, verkoudheid en/of koorts eerst telefonisch contact op met Fam en kom na overleg niet naar een eventueel geplande afspraak.

- Desinfecteer bij binnenkomst in het ETZ je handen.

- Liggingsecho’s worden niet gemaakt, tenzij er een medische reden is om dat wel te doen. Ook de echo’s eigen verzoek worden bij Fam niet gemaakt. Echo’s vroeg in de zwangerschap mogen wel weer gemaakt worden. 

- De prikposten van Diagnovum hebben aangepaste openingstijden, of zijn gesloten. Kijk hiervoor op: https://diagnovum.nl/locaties. Probeer indien mogelijk gebruik te maken van de prikposten van Diagnovum in plaats van het ETZ.

- Groepsbijeenkomsten, zoals de informatieavond en borstvoedingscursus, blijven afgelast. De presentatie van de Informatieavond Geboortezorg kan je via onze website bekijken. Ga hiervoor naar het nieuwsbericht: ‘Bekijk en beluister hier de powerpoint presentatie met informatie van de Informatieavond Geboortezorg’. (scroll hiervoor verder door in de nieuwsberichten)

 

Bevalling

- De keuze voor een bevalling thuis, in het kraamhotel of in het ziekenhuis blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt.

- Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis of kraamhotel mag er maar één persoon, naast medisch personeel aanwezig zijn. Bij een thuisbevalling mag naast je partner nog iemand anders aanwezig zijn.  Op het moment dat je toch naar het ziekenhuis zou moeten, mag er één persoon mee naar het ziekenhuis in verband met de daar geldende regels.

- Bezoek bij Fam is op dit moment helaas nog niet welkom. Alleen beide (aanstaande) ouders mogen aanwezig zijn op de Verlosafdeling, de Moeder- & kindafdeling en het Kraamhotel.

- Bij kinderen die zijn opgenomen bij Fam mogen twee ouders per kind op bezoek komen.

 

Kraamtijd

- We plannen één fysieke controle in het kraambed. De overige controles vinden telefonisch plaats. Als er sprake is van medische noodzaak, bekijken we op dat moment hoe we de kraamvisite inplannen.

- Als er in jullie gezin Corona gerelateerde klachten zijn tijdens het moment dat we de visite hebben afgesproken, overleggen we met de kraamzorg over de meerwaarde van een fysieke bezoek.

- De nacontrole 6 weken na je bevalling gebeurt telefonisch. In dat geval bellen we je op de afgesproken tijd van je afspraak.