Laatste informatie met betrekking tot Corona maatregelen
18 september, 2020

 

We kunnen voor wat betreft geboortezorg weer iets gaan versoepelen. Omdat de situatie nog steeds snel verandert, kunnen ook de adviezen en maatregelen snel veranderen. Kijk daarom voor je afspraak op  social media van Fam en de website van Fam, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. De laatste versoepelingen zijn dikgedrukt. 

 

Zwangerschap

- Wij geven geen hand

- Controles in de zwangerschap blijven geminimaliseerd, op dit moment is enkel nog het counselingsgesprek telefonisch. De overige controles zijn op locatie. 

- Bij de 16 weken controle, de 31 weken controle (bespreken bevalwensen) en de 38 weken controle mogen partners weer mee, wanneer de controle plaats vindt bij de verloskundige op één van onze buitenlocaties. Dit geldt dus NIET in het ETZ Elisabeth, ETZ Tweesteden of ETZ Waalwijk. Kom bij alle overige afspraken bij je verloskundige alleen.

- Bij afspraken bij de gynaecoloog dien je vooralsnog alleen te komen aangezien deze afspraken altijd in het ETZ plaatsvinden. 

- Momenteel mogen partners mee naar de vroege echo, de termijnecho en het SEO (20-weken echo). In geval van een vroege echo of termijnecho moeten partners echter wachten bij Bies en Look (ETZ Tweesteden) of de Brasserie (ETZ Elisabeth) totdat de zwangere binnen geroepen wordt voor de echo. Dit om een volle wachtruimte te voorkomen en een gepaste afstand van 1,5 meter te kunnen garanderen. Direct na de echo vindt het gesprek met de verloskundige plaats. Hierbij mag de partner ook aanwezig zijn. Na dit gesprek volgt nog een controle bij de praktijkondersteuner. Hier kunnen we de 1,5 meter niet garanderen, daarom mag de partner hierbij niet aanwezig zijn. 

- Vanaf maandag 15 juni mag de 36 weken combicontrole, liggingsecho en afspraak bij de gynaecoloog, bij een low risk zorgpad weer door gaan. Kom wel alleen naar zowel de echo afspraak als de afspraak bij de gynaecoloog.  

- Omdat groeiecho's in de ochtend gepland staan wanneer de gynaecologen ook poli draaien kan je partner bij deze echo nog niet mee. Wachtkamers raken dan te vol waardoor we geen 1,5m afstand kunnen garanderen. - Echo’s eigen verzoek mogen weer gemaakt worden. In verband met al vol geplande agenda's kan het zijn dat er nog beperkte mogelijkheden zijn. Omdat deze echo's eind van de middag gepland worden, wanneer er geen poli is, is je partner (of een andere volwassene) welkom bij deze echo. 

- Neem bij luchtwegklachten, verkoudheid en/of koorts eerst telefonisch contact op met Fam en kom na overleg niet naar een eventueel geplande afspraak.

- Desinfecteer bij binnenkomst in het ETZ je handen. - De prikposten van Diagnovum hebben aangepaste openingstijden, of zijn gesloten. Kijk hiervoor op: https://diagnovum.nl/locaties. Probeer indien mogelijk gebruik te maken van de prikposten van Diagnovum in plaats van het ETZ.  

- De Informatieavond Geboortezorg mag niet doorgaan. De presentatie hiervan kun je via onze website bekijken. Ga hiervoor naar het nieuwsbericht: ‘Bekijk en beluister hier de powerpoint presentatie met informatie van de Informatieavond Geboortezorg’. (scroll hiervoor verder door in de nieuwsberichten)

- De borstvoedingsavond vindt vanaf 17 juni weer plaats, er zijn echter maar een klein aantal plaatsen per keer beschikbaar. Meldt je hiervoor aan via onze site, vol is ook echt vol. Hier kunnen geen uitzonderingen op gemaakt worden.     

 

Bevalling

- De keuze voor een bevalling thuis, in het kraamhotel of in het ziekenhuis blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt.

- Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis of kraamhotel mag er maar één persoon, naast medisch personeel aanwezig zijn. Bij een thuisbevalling mag naast je partner nog iemand anders aanwezig zijn, mits de afstand tot de zorgvelener op 1,5 meter gegarandeerd is.  Op het moment dat je toch naar het ziekenhuis zou moeten, mag er één persoon mee naar het ziekenhuis in verband met de daar geldende regels.

 

Kraamtijd

- Bezoek bij Fam is op dit moment helaas nog niet dagelijks welkom. Alleen beide (aanstaande) ouders mogen aanwezig zijn op de Verlosafdeling, de Moeder- & kindafdeling en het Kraamhotel. Elke dag mogen oudere broertjes en zusjes wel op visite komen tussen 14-20 uur. Dagelijks zijn opa en/of oma welkom tussen 17.00 en 18.00 uur (max 1 persoon tegelijk. Tussentijds wisselen is mogelijk, dan graag wachten op de begane grond of buiten. Op zaterdag en zondag mag tussen 11-12uur één extra bezoeker langskomen. 

- Bij kinderen die zijn opgenomen bij Fam mogen twee ouders per kind op bezoek komen. Ook mogen dagelijks broertjes en zusjes op visite komen tussen 14-20 uur.Dagelijks zijn opa en/of oma welkom tussen 17.00 en 18.00 uur (max 1 persoon tegelijk. Tussentijds wisselen is mogelijk, dan graag wachten op de begane grond of buiten. In het weekend mag er tussen 11-12 één andere bezoeker komen.   

- Voor bezoek gelden wel wat regels:

  • Als er bij een kind wat opgenomen ligt op de kinderafdeling verdenking is op Corona, zijn enkel ouders welkom.
  • Tijdens het bezoekmoment blijft iedereen op de kamer (er kan geen gebruik gemaakt worden van de horecamogelijkheden van het ETZ).
  • Als bezoek gezondheidsklachten heeft, zoals hoesten, luchtwegklachten, benauwdheid, koorts of griepklachten, mogen zij helaas niet komen.
  • Bezoek houdt 1,5 meter afstand en verlaat na het bezoek zo snel mogelijk het ziekenhuis.
  • Bezoek desinfecteert bij binnenkomst en vertrek de handen.   

- We plannen bij thuiskomst één fysieke controle door een verloskundige uit jouw team in het kraambed. De overige controles vinden telefonisch plaats. Als er sprake is van medische noodzaak, bekijken we op dat moment hoe we de kraamvisite inplannen.

- Als er in jullie gezin Corona gerelateerde klachten zijn tijdens het moment dat we de visite hebben afgesproken, overleggen we met de kraamzorg over de meerwaarde van een fysieke bezoek.

- De nacontrole 6 weken na je bevalling is ook weer op locatie, hierbij is je pasgeboren kindje ook welkom.