Geboortezorg bij Fam
Onderzoek babysterfte
22 november, 2019

De afgelopen dagen was babysterfte weer volop in het nieuws, met name de sterfte van baby’s tijdens een Zweedse studie. We kunnen ons voorstellen dat dit bij jullie voor onrust zorgt.

Het advies van de Zweedse studie is dat vrouwen na 41 weken zwangerschap standaard het aanbod krijgen te worden ingeleid om de bevalling op gang te brengen. Langer wachten op een natuurlijke bevalling zou volgens deze studie de kans op sterfte van je kind vergroten.  

Anders dan in Zweden, krijgen alle zwangeren in Nederland na 41 weken uitgebreide controles om de zwangerschap en de conditie van je kind te monitoren. Als hierbij afwijkingen worden gevonden, zal de bevalling eerder worden ingeleid.  

Zowel aan afwachten als inleiden zitten voor- en nadelen. Bij Fam heb je al langer de keuze om de bevalling in te laten leiden tussen de 41 en 42 weken. Meer hierover lees je in de folder  “Zwangerschap na 41 weken”. Op dit moment is er geen reden om dit te veranderen. Uiteraard blijven we jullie zo goed mogelijk informeren, zodat jullie de juiste keuze kunnen maken door de voor- en nadelen van zowel afwachten als inleiden af te wegen. Hiervoor wordt momenteel een keuzehulp ontwikkeld in samenwerking tussen gynaecologen en verloskundigen. Wij houden jullie op de hoogte van ontwikkelingen hierin.