Geboortezorg bij Fam
Belinstructies zwangerschap

Ben je ongerust? Ongerustheid is altijd een reden om te bellen. Bespreek je zorgen met je verloskundige of gynaecoloog. Als je de uitleg of informatie niet begrijpt, zeg dit dan gerust. Neem verder contact op met Fam bij

 

Hoofdpijn, sterretjes zien, braken, hevige maagklachten pijn in de bovenbuik of bovenrug (bandgevoel), plotseling vocht vasthouden in het gezicht, handen en/of voeten
+

Wanneer je meer dan 20 weken zwanger bent en één of meer van deze klachten hebt laat dit dan aan ons weten. Dit  kan een teken zijn van een te hoge bloeddruk. We voeren dan een extra controle uit waarbij we de bloeddruk meten, urine controleren en eventueel bloedonderzoek doen. Afhankelijk van de uitslagen van het onderzoek kan er sprake zijn van een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap (zwangerschapshypertensie) of zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie). 

Minder bewegingen van je kind
+

Vanaf de 24e zwangerschapsweek moet je je kind dagelijks voelen bewegen. Wanneer je daarover twijfelt, je kind plotseling minder voelt bewegen of ongerust bent, mag je contact met ons opnemen. Meer informatie vind je in de folder leven voelen

Helderrood vaginaal bloedverlies
+

Als je vaginaal bloedverlies hebt moet je altijd contact met ons opnemen. Het is handig als je je ondergoed of inlegkruisje bewaart.  

 

Bloedverlies vroeg in de zwangerschap 

Verlies je bloed en/of heb je buikkrampen? Dan wil dat niet meteen zeggen dat je een miskraam hebt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Meer informatie over vind je in de folder bloedverlies tijdens eerste trimester. Neem bij vaginaal bloedverlies altijd contact op met Fam. Dan wordt bepaald of onderzoek nodig is om vast te stellen wat de oorzaak van het bloedverlies is en wordt indien mogelijk ook gekeken of het goed gaat met je zwangerschap en of je geen miskraam hebt. Meer informatie vind je in de folder miskraam. Soms blijft de oorzaak onduidelijk. 

 

Bloedverlies later in de zwangerschap 

Bloedverlies tijdens de zwangerschap hoort niet en is altijd een reden om te overleggen met een verloskundige of gynaecoloog van het Moeder- en Kindcentrum. Wanneer je merkt dat je bloedverlies hebt, schrik je vaak erg. Zeker als het gaat om meer dan een paar druppels bloedverlies. Toch hoeft de oorzaak van het bloedverlies niet meteen heel verontrustend te zijn. Neem contact op met Fam. Daar wordt bepaald of verder onderzoek nodig is. Mogelijke oorzaken voor bloedverlies later in de zwangerschap kunnen zijn: 

  • gemeenschap. Je baarmoedermond bloedt wat gemakkelijker als je zwanger bent; blaasontsteking. Hiervan kun je pijn in je onderbuik hebben die lijkt op menstruatiepijn. Soms gaat dit gepaard met bloedverlies; 
  • moeilijke stoelgang (obstipatie); 
  • vaginale schimmelinfectie (candida); 
  • gevoelige baarmoedermond (erosieve portio); 
  • Voorliggende placenta (placenta praevia) ;
  • loslatende placenta (Solutio); 
  • dreigende vroeggeboorte (folder volgt); 
  • begin van de bevalling. 

Afhankelijk van de eventuele oorzaak van het bloedverlies, bepaalt de verloskundige of gynaecoloog de verder te nemen stappen. Houd er rekening mee dat met name ruim bloedverlies een reden kan zijn voor een opname. Vaak wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden en stopt het bloedverlies vanzelf weer. 

Weeën
+

Wanneer je meer dan 37 weken zwanger bent bel je wanneer je regelmatige weeën om de vier minuten hebt, die één minuut duren en dat tenminste één uur lang. Ben je nog geen 37 weken zwanger en je hebt last van buik- of rugpijn die met een bepaalde regelmaat komt en gaat, moet je altijd direct bellen. Wanneer je al één of meer kinderen hebt spreken we tijdens je zwangerschapscontroles af wanneer je moet bellen. Dit hangt af van de snelheid waarmee je de vorige keer bent bevalen.

Verlies van vruchtwater
+

Wanneer de vliezen breken, merk je dat je opeens vaginaal vocht verliest. Het kan een plons vocht zijn, maar je kunt ook kleine beetjes vocht verliezen. Normaal gezien is vruchtwater helder, kleurloos of roze. Soms heeft het een gele, groene of bruine kleur. Probeer wat vruchtwater op te vangen (in een glas, potje of maandverband) en bewaar het. Meer informatie over vind je in de folder gebroken vliezen

Koorts
+

Tijdens de zwangerschap kun je (net zoals buiten de zwangerschap) ziek worden van allerlei infecties. Denk aan een flinke verkoudheid/longontsteking, griep of buikgriep. Dit kan gepaard gaan met koorts. Vaak is de oorzaak van de koorts onschuldig. Soms kan koorts wel een risico zijn voor de zwangerschap. Het kan leiden tot een vroeggeboorte. We adviseren dan ook altijd bij een lichaamstemperatuur van 38.0 graden(rectaal gemeten) of hoger contact op te nemen met ons. Indien nodig voeren we een extra controle uit. Soms krijg je antibiotica voorgeschreven. Bij hoge koorts kan het zijn dat je ter observatie wordt opgenomen.

Buiktrauma
+

Bijvoorbeeld na een val van de trap/fiets/enzovoorts, een auto-ongeluk of een harde trap in je buik moet je contact met ons opnemen. Zeker wanneer je al verder in de zwangerschap bent. Indien nodig wordt dan bloedonderzoek gedaan, een echo en hartfilmpje gemaakt. Het is belangrijk dat gecontroleerd wordt of de placenta niet loslaat. Mogelijk word je een dag en/of nacht ter observatie opgenomen. 

Blaasontsteking
+

Naarmate de zwangerschap vordert en je buik zwaarder wordt, moet je vaker plassen. Het vaker plassen kan soms ook wijzen op een blaasontsteking. Vaak heb je meer last van harde buiken, kleine beetjes plassen en eventueel een branderig gevoel bij het plassen. Als je deze klachten herkent, neem dan contact op met ons. Er zal je gevraagd worden een potje met (ochtend)urine naar je huisarts of Fam te brengen. Is er sprake van een blaasontsteking, dan krijg je medicijnen (antibiotica) voorgeschreven. De arts schrijft altijd iets voor dat je mag gebruiken tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om een blaasontsteking te behandelen. Doe je dat niet, dan kun je een nierbekkenontsteking krijgen met koorts en pijn. Ook kun je van een verwaarloosde blaasontsteking weeën en eventueel een (vroeg)geboorte krijgen.