Helderrood vaginaal bloedverlies

Als je vaginaal bloedverlies hebt, moet je altijd contact met ons opnemen. Het is handig als je je ondergoed of inlegkruisje bewaart.

Bloedverlies vroeg in de zwangerschap

Verlies je bloed en/of heb je buikkrampen? Dan wil dat niet meteen zeggen dat je een miskraam hebt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Meer informatie hierover vind je in de folder bloedverlies tijdens eerste trimester. Neem bij vaginaal bloedverlies altijd contact op met Fam. Wij bepalen of er onderzoek nodig is om vast te stellen wat de oorzaak van het bloedverlies is. Indien mogelijk wordt dan ook gekeken of het goed gaat met je zwangerschap. Meer informatie vind je in de folder miskraam. Soms blijft de oorzaak van bloedverlies onduidelijk.

Bloedverlies later in de zwangerschap

Bloedverlies tijdens de zwangerschap hoort niet en is altijd een reden om te overleggen met een verloskundige of gynaecoloog. Bloedverlies is niet meteen reden tot paniek. De oorzaak van het bloedverlies hoeft niet meteen heel verontrustend te zijn. Neem contact op met Fam. Daar wordt bepaald of verder onderzoek nodig is. Mogelijke oorzaken voor bloedverlies later in de zwangerschap kunnen zijn:

 • Gemeenschap: Je baarmoedermond bloedt wat gemakkelijker als je zwanger
  bent;
 • Blaasontsteking: hiervan kun je pijn in je onderbuik hebben die lijkt op
  menstruatiepijn. Soms gaat dit gepaard met bloedverlies;
 • Moeilijke stoelgang (obstipatie);
 • Vaginale schimmelinfectie (candida);
 • Gevoelige baarmoedermond (erosieve portio);
 • Voorliggende placenta (placenta praevia);
 • Loslatende placenta (Solutio);
 • Dreigende vroeggeboorte;
 • Begin van de bevalling.

Afhankelijk van de eventuele oorzaak van het bloedverlies, bepaalt de verloskundige of gynaecoloog of het nodig is om verdere stappen te ondernemen. Houd er rekening mee dat met name ruim bloedverlies een reden kan zijn voor een opname. Vaak wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden en stopt het bloedverlies vanzelf weer.

Weeën

Ben je nog geen 37 weken zwanger en je hebt last van buik- of rugpijn die met een bepaalde regelmaat komt en gaat, dan moet je altijd direct bellen. Wanneer je al één of meer kinderen hebt, spreken we tijdens je zwangerschapscontroles af wanneer je moet bellen. Dit hangt af van de snelheid waarmee je de vorige keer bent bevalen.

Verlies van vruchtwater

Wanneer de vliezen breken, merk je dat je opeens vaginaal vocht verliest. Het kan een plons vocht zijn, maar je kunt ook kleine beetjes vocht verliezen. Normaal gezien is vruchtwater helder, kleurloos of roze. Soms heeft het een gele, groene of bruine kleur. Probeer wat vruchtwater op te vangen (in een glas, potje of maandverband) en bewaar het. Ben je nog geen 37 weken en denk je dat je vruchtwater verliest, miet je altijd direct bellen. Meer informatie over vind je in de folder gebroken vliezen.

Koorts

Tijdens de zwangerschap kun je (net zoals buiten de zwangerschap) ziek worden door allerlei infecties. Denk aan een flinke verkoudheid/longontsteking, griep of buikgriep. Dit kan gepaard gaan met koorts. Vaak is de oorzaak van de koorts onschuldig. Soms kan koorts wel een risico zijn voor de zwangerschap. Het kan leiden tot een vroeggeboorte. We adviseren dan ook om bij een lichaamstemperatuur van 38.0 graden (rectaal gemeten) of hoger altijd contact op te nemen met ons. Indien nodig voeren we een extra controle uit. Soms krijg je antibiotica voorgeschreven. Bij hoge koorts kan het zijn dat je ter observatie wordt opgenomen.

Buiktrauma

Na bijvoorbeeld een val van de trap/fiets/enzovoorts, een auto-ongeluk of een harde trap in je buik, moet je contact met ons opnemen. Zeker wanneer je al verder in de zwangerschap bent. Indien nodig wordt dan bloedonderzoek gedaan of een echo of hartfilmpje gemaakt. Het is belangrijk dat gecontroleerd wordt of de placenta niet loslaat. Mogelijk word je een dag en/of nacht ter observatie opgenomen.

Blaasontsteking

Naarmate de zwangerschap vordert en je buik zwaarder wordt, moet je vaker plassen. Het vaker plassen kan soms ook wijzen op een blaasontsteking. Vaak heb je dan meer last van harde buiken, kleine beetjes plassen en eventueel een branderig gevoel bij het plassen. Als je deze klachten herkent, neem dan contact op met ons. Er zal je gevraagd worden een potje met (ochtend)urine naar je huisarts of Fam te brengen. Is er sprake van een blaasontsteking? Dan krijg je medicijnen (antibiotica) voorgeschreven. De arts schrijft altijd iets voor dat je mag gebruiken tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om een blaasontsteking te behandelen.