Geboortezorg bij Fam
De eerste afspraak bij Fam

Na je aanmelding bij Fam wordt een eerste afspraak met je gemaakt. Deze afspraak bestaat uit een echo en een eerste zwangerschapscontrole (het intakegesprek) bij de verloskundige. De eerste afspraak plannen we het liefst tussen de 7e en 9e week van je zwangerschap. Indien nodig wordt een vervolgafspraak gemaakt voor een termijnecho. Wanneer je wordt doorverwezen door het Centrum Voortplantingsgeneeskunde wordt je eerste afspraak wat later ingepland. Je ontvangt een brief met een bevestiging van de gemaakte afspraken. 

Alle intakegesprekken vinden plaats bij Fam op locatie ETZ TweeSteden of ETZ Elisabeth. De tijd die je hebt vrijgemaakt voor deze afspraak wordt optimaal benut. Naast het gesprek met de praktijkondersteuner en de verloskundige, kan ook het echo-onderzoek en een bloedafname plaatsvinden. Tevens is er de aanwezigheid van alle professionals wanneer er vragen of problemen zijn. Wanneer de zwangerschap zonder risico’s of complicaties verloopt, mag je ook in één van de buitenlocaties van Fam bij jou in de buurt op controle komen.  

Het intakegesprek kost wat meer tijd dan de controles later in de zwangerschap. We willen zo volledig mogelijk op de hoogte zijn van jouw (medische) voorgeschiedenis. Je kunt daarbij denken aan eerdere zwangerschappen en bevallingen, maar ook aan eerder doorgemaakte ziekten, operaties of medicijngebruik. Door al vroeg in de zwangerschap eventuele problemen of risico’s op te sporen, streven wij naar een optimale uitkomst van de zwangerschap; een gezonde moeder en een gezond kind. 

Om ons goed voor te kunnen bereiden op dit eerste gesprek vragen we je om een intakeformulier in te vullen. Je ontvangt per mail een code voor “MijnETZ”. Wanneer je deze activeert kunnen we je de eerste vragenlijst toesturen welke je ingevuld aan ons mag retourneren. Indien je al een account “MijnEtz” hebt ontvang je deze vragenlijst automatisch. In deze vragenlijst staan veel vragen die tijdens het gesprek aan bod komen. We stellen het erg op prijs wanneer je deze lijst zo snel mogelijk na het aanmelden invult. 

Verder komt er in dit eerste gesprek aan bod: gezondheid van je partner en beide families, uitleg over het eerste bloed- en urine-onderzoek voorlichting over mogelijke onderzoeken tijdens de zwangerschap, uitleg over de werkwijze van Fam en uitleg over verdere controles  in de zwangerschap. Aan het begin van je zwangerschap heb je misschien veel vragen. Deze kun je allemaal bij ons kwijt. Schrijf je vragen op voordat je naar ons toe komt.