Geboortezorg bij Fam
Echo's in de zwangerschap

Iedere zwangere krijgt een aantal echo's tijdens haar zwangerschap. Met echoscopisch onderzoek is het mogelijk om je kind in beeld te brengen. Tijdens dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze zijn niet schadelijk voor je kind. 

Fam is zeer begaan met de gezondheid van je ongeboren kind. Maar er zijn geen garanties over de beeldvorming en de gezondheid; dat is mede afhankelijk van verschillende factoren zoals de ligging en beweeglijkheid van je kind. Afhankelijk van de duur van de zwangerschap en de reden van het onderzoek kan gekozen worden voor een uitwendige echo (via de buikwand) of een inwendige (vaginale) echo.

Op verschillende momenten tijdens de zwangerschap wordt er een echo gemaakt. Afhankelijk van je persoonlijke zorgpad worden er meer of minder echo’s tijdens de zwangerschap gemaakt. Onderstaande echo’s worden, indien gewenst, bij iedere zwangere vrouw verricht. 

Echo intacte zwangerschap
+

Bij de eerste afspraak, als je ongeveer 8 weken zwanger bent, wordt de eerste echo gemaakt. Op deze echo kun je zien hoe lang je ongeveer zwanger bent, of het vruchtje in de baarmoeder zit en of het hartje klopt. Meestal is dit een vaginale (inwendige) echo om de zwangerschap goed in beeld te kunnen brengen.

Termijnecho
+

Rond de 10-11 weken zwangerschap wordt een termijnecho gemaakt. Tijdens deze echo wordt bepaald hoe lang je precies zwanger bent en wat de uitgerekende datum zal zijn. De uitgerekende datum is van belang om, onder andere, de groei van het kind goed te kunnen controleren. Over het algemeen is dit een uitwendige echo (via de buik).

Liggingsecho
+

Bij 36 weken zwangerschap wordt een liggingsecho gemaakt. De afspraak van de liggingsecho wordt gecombineerd met een controle bij de gynaecoloog. Deze vindt plaats rond 36 weken zwangerschap. Hierbij wordt gekeken of je kind in hoofdligging of stuitligging ligt. Daarnaast wordt de groei van je kind, de ligging van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld.

Echo eigen verzoek
+

Binnen Fam is het mogelijk om een echo op eigen verzoek te laten maken. Dit is een echo die niet is aangevraagd door de verloskundige of gynaecoloog. Er vindt GEEN vergoeding door de zorgverzekeraar plaats, omdat deze echo niet op medische gronden wordt verricht.

Fam is zeer begaan met de gezondheid van jouw/jullie ongeboren kind. Een echo is een momentopname. Garanties over de beeldvorming en de gezondheid zijn met echografie echter niet af te geven. Dit is mede afhankelijk van verschillende factoren zoals de ligging en de beweeglijkehid van de baby. De combinatie van gediplomeerd personeel met het gebruik van hoogwaardige apparatuur waarborgt het meest optimale resultaat. Fam kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het missen of het niet geven van een diagnose. Je ontvangt geen medische beoordeling. Uiteraard zal de echografist bij twijfel (in overleg met jou) contact opnemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Fijn om te weten:

  • Het geslacht van de baby kan niet met 100% zekerheid worden vastgesteld.
  • Op het moment dat het geslacht van de baby niet gezien kan worden tijdens de echo wordt er geen nieuwe afspraak gemaakt. 
  • Bij een missed abortion (miskraam) of afwijkingen zal niets in rekening worden gebracht.
  • De eigen verzoek echo's worden gemaakt vanaf 7 tot 18 weken en daarna weer nadat de 20-weken echo is gedaan.
  • Deze echo duurt ongeveer 15 minuten,
  • De prijs van één echo is €25,00 excl USB-stick of €32.50 incl USB-stick (de echo kan op de USB-stick geplaatst worden die je eventueel al hebt gekocht bij de eerste echo),
  • Betaling dient na afloop van de echo via de pinautomaat voldaan te worden. Let op: de betaling kan niet contant gedaan worden.
  • Er kunnen geen restituties van gelden plaatsvinden,
  • Het maken van een afspraak voor een echo op eigen verzoek kan via het volgende telefoonnummer: 013-2210800. 

 

Prenatale screening
+

13 weken echo

De 13 wekenecho is een medische echo die altijd in het ziekenhuis plaatsvindt. Deze echo vindt plaats tussen 12+3 en 14+2 weken zwangerschap. Tijdens deze echo kijkt de echoscopist of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho, maar je kind is kleiner en minder ver ontwikkeld. Er is minder zichtbaar dan bij de 20 wekenecho, maar sommige, vaak ernstige, afwijkingen zijn al wel te zien. Bekijk hier de folder over de 13-weken echo of bekijk hier het filmpje. 

 

20 weken echo

De 20-weken echo is een uitgebreide echo die altijd in het ziekenhuis plaatsvindt. Deze echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd en vindt bij voorkeur plaats vóór 20 weken. Tijdens deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van je kind. Zijn er lichamelijke afwijkingen? Groeit je kind goed? Is er voldoende vruchtwater? Waar ligt de placenta? In het begin van de zwangerschap wordt de mogelijkheid van deze echo uitgebreid met je besproken. De afspraak voor deze echo wordt gemaakt na de termijnecho. Als je vanwege je voorgeschiedenis, bijvoorbeeld vanwege een hartafwijking, een specifieke echo nodig hebt, wordt er een geavanceerde echo (GUO) uitgevoerd. Bekijk hier de folder over de 20 weken echo of bekijk hier het filmpje.