Echo intacte zwangerschap

Bij de eerste afspraak, als je ongeveer 8 weken zwanger bent, wordt de eerste echo gemaakt. Op deze echo kun je zien hoe lang je ongeveer zwanger bent, of het vruchtje in de baarmoeder zit en of het hartje klopt. Meestal is een vaginale (inwendige) echo nodig om de zwangerschap goed in beeld te kunnen brengen.

Termijnecho

Rond de 10 weken zwangerschap wordt een termijnecho gemaakt. Tijdens deze echo wordt bepaald hoe lang je precies zwanger bent en wat de uitgerekende datum zal zijn. De uitgerekende datum is van belang om, onder andere, de groei van het kind goed te kunnen controleren. Over het algemeen is dit een uitwendige echo (via de buik).

Liggingsecho

Bij 36 weken zwangerschap wordt een liggingsecho gemaakt. De afspraak van de liggingsecho wordt gecombineerd met een controle bij een van onze gynaecologen omdat wij geloven in de kracht van gezamenlijke zorg. Bij deze echo wordt gekeken of je kind in hoofdligging of stuitligging ligt. Daarnaast wordt de groei van je kind en de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld.

Prenatale screening

13- en 20-wekenecho: Dit zijn medische onderzoeken die kijken naar eventuele lichamelijke afwijkingen bij je kind. Je kiest zelf of je deze echo’s wilt laten doen. Bekijk hier de folder over de 13- en 20-weken echo of bekijk hier

Echo eigen verzoek/pretecho

Heb je de wens om meer echo’s te laten maken. Dat kan bij Fam! Bijvoorbeeld een geslachtsbepaling of om gewoon even om je kind te bewonderen. Omdat deze echo’s niet zijn aangevraagd door een verloskundige of gynaecoloog, vindt er geen vergoeding door de zorgverzekeraar plaats. Fijn om te weten:

 • Het geslacht van de baby kan niet met 100% zekerheid worden vastgesteld.
 • Bij een miskraam of wanneer er afwijkingen bij je kind gezien worden, zullen er
  geen kosten in rekening gebracht worden.
 • Echo’s op eigen verzoek worden gemaakt vanaf 7 weken tot 18 weken en daarna
  weer nadat de 20-weken echo is gedaan.
 • Deze echo duurt ongeveer 15 minuten.
 • De prijs van één echo is €25,00. Betaling dient na afloop van de echo via de
  pinautomaat voldaan te worden. Let op: de betaling kan niet contant gedaan
  worden.
 • Er kunnen geen restituties van gelden plaatsvinden.
 • Het maken van een afspraak voor een echo op eigen verzoek kan via het ons
  telefoonnummer: (013) 221 08 00.

Prenataal onderzoek

Tijdens de zwangerschap heb je de mogelijkheid om te kiezen voor prenataal onderzoek. Dit zijn onderzoeken die eventuele (chromosoom)afwijkingen opsporen bij je kind. Bij het intakegesprek krijg je hier informatie over. We zullen daarna, indien gewenst, een uitgebreide afspraak inplannen om het over deze onderzoeken te hebben. Meer informatie over prenatale screening lees je op www.pns.nl. Hier vind je ook filmpjes over de NIPT test, 13-weken echo en de 20-weken echo.