Geboortezorg bij Fam
Geboortewensen

 

Geboortewensen (geboorteplan) kan je opstellen als hulpmiddel bij de voorbereiding op jouw bevalling. Het vermeldt eenvoudig en duidelijk wat je wensen en verwachtingen rondom de bevalling zijn. Soms verloopt een bevalling anders dan dat je had voorgesteld. Tijdens een bevalling kan het zijn dat je niet zelf in staat bent om je wensen aan te geven.

 

 

Een geboorteplan is een manier om samen met je partner vooraf te bedenken wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je wordt omgegaan. Je kan deze geboortewensen zelf op stellen of gebruik maken van ons invuldocument. Het is voor jou en de zorgverleners een manier om elkaar beter te begrijpen. Uiteindelijk is ons doel dat jij en je partner met een goed gevoel kunnen terugkijken op de bevalling en de zorgverlening daarbij. 

Rond de 32e week van je zwangerschap krijg je een afspraak bij een verloskundige van jouw team. Ben je onder begeleiding van de gynaecoloog, dan krijg je een afspraak bij de verpleegkundige rond de 33e week van je zwangerschap. De verloskundige of verpleegkundige informeert je over de bevalling. Dit is een goed moment om jouw geboortewensen te bespreken. 

Lees, om je goed voor te bereiden, voorafgaand aan deze afspraak de digitale folder bevallen , de  folder voorbereiding op de bevalling en de folder over pijnstilling  goed door. Bewaar het geboorteplan in je mapje met de folders en zwangerschapsgegevens. Dit mapje heb je in principe altijd bij je wanneer je gaat bevallen; of dit thuis, in het kraamhotel of poliklinisch in het ziekenhuis is.

Wil je filmen tijdens de bevalling, vraag dan altijd toestemming aan de zorgverleners die erbij zijn. Zij mogen om bepaalde redenen (onderdelen van) filmopnames weigeren.

 

Fam heeft alvast een opzet voor je gemaakt om je geboortewensen te noteren. Dit kun je gemakkelijk invullen. Door dit document te gebruiken, voorkom je dat je dingen vergeet en dat het te veel wordt voor je verloskundige of gynaecoloog om te lezen. Hieronder vind je een toelichting om te gebruiken bij het invullen. 

 

Download het geboortewensen invuldocument.