Kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap

Kinkhoest is gevaarlijk voor kinderen die nog niet zijn ingeënt. Alle vrouwen in Nederland hebben tijdens de zwangerschap de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen kinkhoest. Hierdoor is je kind meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Kinderen krijgen in Nederland een inenting tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel kinderen die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

Om kinderen toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de navelstreng naar je kind. Zo zijn ze dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

Het vaccin is veilig voor moeder en kind. Het vaccin  is een combinatievaccin. Het is de dkt (difterie, kinkhoest en tetanus -) of dktp (difterie kinkhoest tetanus polio -vaccinatie). Deze beschermt dus ook tegen difterie, tetanus, en - afhankelijk van het vaccin ook tegen polio. Er bestaat geen los vaccin tegen kinkhoest.

De Gezondheidsraad adviseert kinkhoestvaccinatie van zwangere vrouwen om zodoende jonge zuigelingen te beschermen tegen kinkhoest. Vanaf 16 december 2019 krijgen  alle zwangere vrouwen in Nederland een kinkhoestvaccinatie gratis aangeboden. Je moet hiervoor wel zelf een afspraak maken met het consultatiebureau. Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap. 

Voor meer informatie kijk op de website van het RIVM of neem contact op met de GGD hart voor Brabant.