Aambeien

Aambeien zijn een regelmatig voorkomend probleem tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Door de zwangerschapshormonen worden de bloedvaten rondom je anus slapper. Ook verhoogt de druk in het bekken door de groei van je baarmoeder. Daardoor kunnen uitstulpingen (spataderen) van je darm ontstaan. Dit is geen probleem voor de zwangerschap. Wel kun je er flink last van hebben; jeuk- en pijnklachten. Probeer veel te drinken en vezelrijk te eten. Hierdoor blijft je ontlasting soepel. Blijf je toch klachten houden, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je adviezen geven over een mogelijke behandeling.

Bandenpijn

Bandenpijn is een teken dat je baarmoeder groeit. De baarmoeder hangt als het ware aan een aantal banden onder in je buik. Deze banden lopen via de onderbuik en liezen naar je bekken. Door de groei van de baarmoeder wordt er aan de banden getrokken. Dit geeft vaak een kort stekend gevoel en trekt meestal snel weer weg. Je kunt het bijvoorbeeld voelen bij plotselinge bewegingen, lopen, hoesten of niezen. Het kan geen kwaad voor de zwangerschap. Met een warme kruik, douche of bad kun je proberen de klachten te verminderen.

Beenkrampen

Tijdens de zwangerschap verandert je bloedsomloop. Door de zwangerschapshormonen verslappen de wanden van de bloedvaten. Daardoor kan het voorkomen dat zuurstofarm bloed vanuit je benen trager terugstroomt naar het hart. Wanneer dit zuurstofarme bloed te lang in je benen blijft, veroorzaakt dit beenkrampen. Je voelt dit met name ’s nachts en meestal in je kuiten. Wissel douches met warm en koud water, massages en het hoger leggen van je benen (verhogen voeteneinde matras) kunnen klachten verminderen. Extra inname van calcium en magnesium (multi-vitamine preparaat) helpt mogelijk ook kuitkrampen te beperken.

Rug- en bekkenklachten

Pijnklachten in het bekken ontstaan meestal ter hoogte van het schaambeen of de onderrug (heiligbeen en staartbeentje). De oorzaak is verweking van de kraakbeenverbindingen in je bekken door het zwangerschapshormoon progesteron. De pijnklachten worden veroorzaakt doordat de verschillende delen van je bekken ten opzichte van elkaar wat kunnen gaan bewegen. Een voordeel van deze extra beweeglijkheid van het bekken is dat tijdens de bevalling het bekken makkelijker wijkt. Daarnaast neemt tijdens de zwangerschap je gewicht toe en door de groei van je buik verandert je houding. Als je te veel last krijgt van je bekken en/of rug, raadpleeg dan een bekkentherapeut. Fysiotherapeuten in de regio vind je hier. Meer vind je in de folder rug- en bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap.

Duizeligheid

Duizeligheid komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap. Het kan meerdere oorzaken hebben. Denk aan een lage bloeddruk, laag bloedsuiker, lang staan, warme omgeving of vermoeidheid. Soms kun je het gevoel hebben dat je flauw gaat vallen en ga je zweten. Ga dan zitten zodat je niet ergens tegenaan kunt vallen. Neem iets te drinken en te eten. Het is zinvol om altijd druivensuiker en iets te eten bij je te hebben. Als je lang moet staan, zorg dan dat je op en neer wiebelt van je ene naar je andere been, om te voorkomen dat je duizelig wordt. Lig je op de rug en word je duizelig? Dan komt dat vaak het doordat het gewicht van je zwangere baarmoeder op de onderste holle ader drukt (Vena Cava syndroom). Dit grote bloedvat voert het bloed vanuit je lichaam terug naar het hart. Door het gewicht wordt deze ader dichtgedrukt. Daardoor stroomt er minder bloed vanuit je hart naar je hersenen en word je duizelig. Door op je zij te gaan liggen of een rolletje onder je rechterzij te leggen, verdwijnt de duizeligheid.

Harde buiken

Je baarmoeder is een spier. Tijdens de zwangerschap kan deze spier af en toe samentrekken. Je voelt dit bijvoorbeeld bij tillen, wanneer het kind beweegt, als je heel actief bent, een volle blaas hebt of in het laatste deel van de zwangerschap. Harde buiken zijn niet pijnlijk en veroorzaken geen ontsluiting. Probeer eens of een warme kruik, een warm bad of warme douche helpen. Merk je dat de harde buiken steeds vaker komen, er regelmaat in komt of ze pijnlijk worden? Neem dan altijd contact op met ons. Neem ook contact met ons op wanneer de harde buiken gepaard gaan met bloederig slijmverlies, vruchtwaterverlies of pijnklachten tijdens het plassen.

Jeukklachten

De oorzaak van jeuk tijdens de zwangerschap is vaak niet bekend. Het komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap. Mentholpoeder op de jeukende plekken kan soms tijdelijk verlichting geven. Zorg ook dat je niet te warm doucht. In de zwangerschap kan ernstige jeuk een signaal zijn van leverproblemen. Geef dit dus aan bij je verloskundige of gynaecoloog. Indien nodig wordt bloedonderzoek afgenomen. Meer informatie vind je in de folder jeuk tijdens de zwangerschap.

Brandend maagzuur

Door hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap verslapt de kringspier tussen je maag en slokdarm. Hierdoor stroomt de maaginhoud makkelijker terug naar de slokdarm. Dit kan een branderig en drukkend gevoel geven op je borst en in je keel. Vermijd voedingsmiddelen met veel kruiden, koolzuur, koffie, thee, sinaasappelsap en vette voeding. Deze voedingsmiddelen verergeren de klachten. Verdeel je maaltijden in kleinere porties over de dag. (Warme) melk en vanillevla maken de maaginhoud minder zuur waardoor de irritatie afneemt. Houdingen waarbij je ver voorover bukt of juist helemaal platligt (zoals in bed) zorgen ervoor dat het maagzuur gemakkelijker terugstroomt. Probeer deze houdingen te vermijden (zet bijvoorbeeld de twee poten aan het hoofdeinde van je bed 10 cm omhoog). Er zijn middelen die je kunt gebruiken om de klachten te verminderen. Bespreek met je verloskundige of gynaecoloog wat mogelijke behandelingen kunnen zijn.

Misselijkheid/braken

Misselijkheid is, naast vermoeidheid en gespannen borsten, vooral vroeg in de zwangerschap een veelvoorkomende klacht. Het is vaak in de ochtend aanwezig, maar kan ook de gehele dag voorkomen. Het zwangerschapshormoon HCG is de oorzaak. De misselijkheid kan gepaard gaan met braken. Op tijd eten en regelmatig een tussendoortje nemen, kunnen de misselijkheid verminderen. Ook kan het helpen om op tijd naar bed te gaan of tussendoor te slapen. Vaak nemen de klachten tussen de 12e en 16e zwangerschapsweek af. Soms komt het voor dat een zwangere vrouw veelvuldig blijft braken. Eten en drinken wordt dan slecht verdragen en ook plassen gaat moeizamer. Neem in dat geval altijd contact met ons op!

Stemmingswisselingen

Er verandert veel als je zwanger bent, ook hormonaal. Het zijn waarschijnlijk vooral de wisselingen in je hormoonhuishouding die ervoor zorgen dat je tijdens de zwangerschap te maken kunt krijgen met vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het is goed om jezelf serieus te nemen, maar je stemmingen te zien als wolken die nou eenmaal af en toe komen overdrijven. Meestal voel je zelf wel aan wanneer iets een ‘bui’ is. Meestal klaart de lucht wel weer op, ook al kun je soms behoorlijk neerslachtig zijn. Loopt het uit de hand en heb je het gevoel dat je je emoties niet meer onder controle krijgt? Neem dan contact op met Fam, je huisarts of eventueel je psycholoog. Meer informatie over psychische problemen.

Tintelende handen (carpaal tunnel syndroom)

Het carpaal tunnel syndroom veroorzaakt vaak tintelingen in de handen. Soms zelfs pijnklachten. De oorzaak is het vasthouden van extra vocht tijdens de zwangerschap. Hierdoor raakt een zenuw, die vanuit je arm via de pols naar je hand loopt, bekneld. Het kan helpen om de pols (met name tijdens de nacht) minder bewegingsruimte te geven door bijvoorbeeld skatershandschoenen of een polsspalk te dragen. Bespreek je klachten met je verloskundige of gynaecoloog. Er is geen behandeling die de klachten volledig doet verdwijnen.

Vaginale afscheiding

Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen meer last van vaginale afscheiding. De slijmvliezen van je vagina produceren meer vocht. Dat is normaal. Het ziet er vaak waterig of melkachtig uit. Verandert de geur of kleur en krijg je klachten zoals jeuk of branderigheid? Overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog. Er kan dan sprake zijn van een vaginale (schimmel)infectie. Dit komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap. Zorg dat je katoenen ondergoed draagt. Bij een schimmelinfectie krijg je medicijnen voorgeschreven die je tijdens de zwangerschap mag gebruiken. Een onbehandelde schimmelinfectie aan het einde van de zwangerschap kan leiden tot een schimmelinfectie in de mond van je kind na de geboorte. Dat is niet gevaarlijk, maar hij/zij kan daardoor wel minder goed gaan drinken.

Vaker plassen en/of urineverlies

Het is normaal dat je tijdens de zwangerschap vaker moet plassen. De baarmoeder groeit waardoor de druk op je blaas steeds groter wordt. Daarnaast verslapt je bekkenbodem door het verwekingsproces door de zwangerschapshormonen. Dit kan in de zwangerschap ongewenst urineverlies veroorzaken. Bespreek ongewenst urineverlies met je verloskundige of gynaecoloog. Soms krijg je het advies om naar een fysiotherapeut te gaan. Fysiotherapeuten in de regio vind je hier. Door oefeningen te doen train je de spieren van je bekkenbodem en worden deze steviger. Meer informatie hierover vind je in de folder ongewenst urineverlies tijdens of na de zwangerschap. Het vaker moeten plassen kan ook wijzen op een blaasontsteking. Soms heb je dan ook meer last van harde buiken, kleine beetjes plassen met een branderig gevoel. Neem in dit geval contact met ons op!

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan de hele zwangerschap voorkomen. De meeste zwangere vrouwen hebben hier in meer of mindere mate last van. Vaak zijn de klachten in het begin (eerste 12 tot 14 weken) en aan het einde (vanaf 30 tot 32 weken) het grootst. De eerste maanden verandert je lichaam snel. Dit kost veel energie. Vaak heb je meer behoefte aan slaap. Aan het einde van je zwangerschap slaap je soms minder goed en krijgt je lichaam het zwaarder. Geef waar mogelijk toe aan de vermoeidheid en probeer extra rust te nemen. Er wordt vaak gedacht dat vermoeidheid een gevolg is van bloedarmoede (een te laag ijzergehalte in je bloed), maar dat is zelden de oorzaak.

Verstopping (obstipatie)

Door de hormonen van je zwangerschap gaan je darmen vaak trager werken. De ontlasting blijft langer in je darm, wordt vaak harder en komt minder vaak. Goede vezelrijke voeding (fruit, groenten en volkoren producten), veel drinken (2 liter per dag) en extra bewegen helpt vaak. Je kunt ook lijnzaad of zemelen gebruiken voor extra vezels. Geeft de ontlasting ondanks deze adviezen toch klachten? Overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog wat nog meer mogelijk is.

Vocht vasthouden (oedeem)

Het is normaal dat je lichaam in de zwangerschap meer vocht vasthoudt. De mate van vocht vasthouden verschilt per vrouw (1,5 tot 4 liter). Aan het einde van de zwangerschap neemt het vaak toe en is het met name zichtbaar in de voeten en onderbenen. Het kan helpen om je voeteneinde van je bed iets te verhogen en regelmatig je benen omhoog te leggen wanneer je zit. Blijf ook 1,5 tot 2 liter vocht drinken per dag. Meestal geeft het vasthouden van vocht wat ongemak. Houd je plotseling veel vocht vast? Neem dan contact met ons op!

Zwangerschapsstriae

Door de groei van de baarmoeder komt er steeds meer spanning op je huid. Wanneer deze rek te groot wordt, kunnen de bovenlagen van de huid gaan scheuren. Het insmeren van je huid met ‘anti-striaeproducten’ voorkomt het helaas niet. Smeren van crèmes of olie kan wel het trekkende gevoel wegnemen. De plaatsen met de gescheurde huid zien er rood/paars uit. De gescheurde huidlagen herstellen zich niet meer. Na de zwangerschap trekt de kleur wel langzaam naar wittig/parelmoer.