Geboortezorg bij Fam
Zwangerschapscontroles

De kracht van Fam is dat alle betrokken professionals nauw met elkaar samenwerken. Dat geldt ook voor de spreekuren. Afhankelijk van het verloop van je zwangerschap en je zorgpad, worden de zwangerschapscontroles door een verloskundige en/of gynaecoloog uitgevoerd. Een normale controle duurt 10 tot 15 minuten. Het aantal controles kan per zwangere vrouw verschillen. Het hangt samen met haar medische achtergrond en het verloop van de zwangerschap. Dit is uitgewerkt in je eigen zorgpad

Een vervolgcontrole bij de verloskundige (ondersteund door een praktijkondersteuner) of gynaecoloog bestaat uit de volgende onderdelen: 

  • het meten van de bloeddruk
  • het controleren van het gewicht
  • het controleren van de urine indien noodzakelijk
  • het beoordelen van de groei van de baarmoeder
  • het beoordelen of je kind goed groeit
  • het luisteren naar het hartje van je kind (vanaf de derde controle)  
  • het beantwoorden van eventuele vragen                                                                                                 

Soms wordt de controle aangevuld met onderzoeken zoals bloed- en urineonderzoek of een echo. Iedere controle wordt gevraagd naar bewegingen van je kind, ook wel 'leven voelen' genoemd. Meer informatie lees je in de folder leven voelen.

Bij Fam worden de zwangerschapscontroles uitgevoerd door een (klinisch)verloskundige, arts-assistent (gynaecoloog in opleiding) of gynaecoloog. Wie de controle uitvoert, hangt af van het verloop van je zwangerschap en je zorgpad. Afhankelijk van je zorgpad worden ook afspraken gepland bij de verpleegkundige op het verpleegkundig spreekuur. De informatiebijeenkomsten verzorgen verpleegkundigen, verloskundigen en gynaecologen van Fam samen. Wanneer de zwangerschap zonder complicaties verloopt, kun je ook bij jou in de buurt bij een van de spreekuurlocaties van Fam op controle komen. Een verloskundige voert dan de controle uit. Op deze manier kun je dicht bij huis op controle komen. 

Tijdens de controle rond de 31 weken wordt uitgebreid aandacht besteed aan de bevallingVoorafgaand aan deze controle krijg je folders mee om je voor te bereiden op je bevalling en heb je de mogelijkheid tot het invullen van je geboortewensen.