Geboortezorg bij Fam
Zwangerschapscursussen

Vanuit Fam adviseren we je een zwangerschapscursus te volgen. Zwangerschapscursussen heb je in allerlei soorten en maten en ook de prijzen verschillen per cursus. Het is goed om je voor te bereiden op je bevalling en de komst van jullie kind. Hieronder vind je uitleg over de verschillende soorten cursussen, je vindt per cursus de plaats waar deze gegeven wordt en daarmee ook de link naar de website. Het feit dat ze hier genoemd worden, wil niet zeggen dat wij deze cursussen aanbevelen of goedkeuren. Het is slechts een weergave van de cursussen waarvan wij weten dat ze in de regio gegeven worden. Deze adressen vind je ook bij handige links

Update rondom Corona. 

In verband met Corona kunnen veel cursussen niet live doorgaan. Gelukkig zijn er diverse aanbieders van cursussen die online verder gaan. Kijk voor deze cursussen hieronder in het blokje Cursussen in Corona tijd (helemaal onderaan). 

 

 

Zwangerschapsbegeleiding volgens Oefentherapie Cesar
+

Deze vorm van begeleiding is vergelijkbaar met de voor cliënten vaak meer bekende term ‘zwangerschapsgym’. Bij deze vorm van begeleiding volgens Oefentherapie Cesar ligt de nadruk op het behandelen en voorkomen van klachten, houding, oefeningen en onderhouden van de conditie. 

Tilburg

Cursus Samen Bevallen
+

Tijdens de cursus besteed je tijd een aandacht aan elkaar en je kind. Door op elkaar te steunen en te vertrouwen maak je de geboorte van je kind tot een gezamenlijke belevenis. Met een positieve voorbereiding worden angsten en onzekerheden rondom de zwangerschap en bevalling weggenomen. De ondersteunende rol van de partner krijgt ruim de aandacht. Elke cursus bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. Zo is er veel aandacht voor ademhaling en ontspanning, houdingen en technieken rondom de bevalling. Doordat je weet wat je mogelijkheden zijn, krijg je meer zelfvertrouwen en kracht. De groepen bestaan uit gemiddeld 3 tot 6 stellen en de cursus start tussen de 25e en 30e zwangerschapsweek. Privélessen zijn ook mogelijk. 

Tilburg

HypnoBirthing
+

Vol vertrouwen relaxed bevallen? Dat klinkt goed. De nadruk van de cursus ligt op zwangerschap en geboorte, maar ook op ouderschap en het bewustzijn van het ongeboren kind. Het is een gemakkelijk en eenvoudig programma dat zorgvuldig is doordacht door de jaren heen om moeders te helpen herinneren aan de eenvoud van geboorte. 

Tilburg Centrum

Tilburg

Tilburg of bij jou thuis

Tilburg Reeshof

Thuis 

Vol vertrouwen bevallen (1 avond)
+

Zwangeren en hun partners worden op een praktische, realistische en positieve manier stap voor stap meegenomen door de hele bevalling. De laatste weken van de zwangerschap en het kraambed worden hierin ook meegenomen. 

Tilburg

Mindfulness
+

Ben je zwanger en op zoek naar een zinvolle zwangerschapscursus en een goede voorbereiding op de bevalling? De mindfulness zwangerschapscursus geeft je de gelegenheid om vol van je ongeboren kind te genieten en met zelfvertrouwen de bevalling tegemoet te gaan. 

Online

Haptonomie
+

De belangrijkste onderdelen van deze vorm van zwangerschapsbegeleiding zijn: 

  • Al voor de geboorte bevorderen van (gevoels-)contact tussen beide ouders en het kind; dit bevordert de hechting tussen kind en ouders na de geboorte. 
  • Zwangerschap zo natuurlijk mogelijk laten verlopen; moeder leert luisteren naar haar eigen lichaam en partner leert waarin hij ondersteuning kan bieden. 
  • Geboorte zo natuurlijk mogelijk laten verlopen; uitgebreide aandacht voor de aanstaande moeder hoe zij kan omgaan met de pijn rondom de bevalling.

De begeleiding begint meestal tussen de 20e en 24e zwangerschapsweek. Na de bevalling kan haptonomie ook ondersteuning geven. Deze begeleiding is met name gericht om de ouders te leren omgaan met hun nieuwe manier van leven als ouder en als partner. Met als doel elkaar beter aan te voelen en daarmee beter op elkaar en het kind aan te sluiten. 

Tilburg

Een-op-eenbegeleiding
+

Deze begeleidingsvorm richt zich op zwangeren (en hun partner) met een angst of trauma tijdens de zwangerschap of de bevalling. Er wordt specifiek aandacht besteed aan de angst of het trauma die het genieten van het kind en de zwangerschap in de weg staat. Met verschillende oefeningen en een begeleiding op maat komt de angst tot rust, ga je je lichaam weer vertrouwen en verfijnd aanvoelen en krijg je handvatten die je bewust kunt inzetten tijdens je bevalling. 

Tilburg

Mamacoaching
+

Mamacoaching kan je individueel of met groepscoaching (workshop Mama in balans) ondersteunen in het moederschap. Deze cursus is bedoeld voor (bijna) moeders die zich soms onzeker, moe of gestrest voelen.

Zwangerfit
+

Deze cursus kan zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling gevolgd worden. Zwangerfit is erop gericht je conditie tijdens de zwangerschap optimaal te houden, zodat eventuele klachten tot het minimum beperkt blijven. Daarnaast richt de cursus zich ook op zwangerschapsgerelateerde klachten bij bewegingsproblemen. De cursus start vanaf de 16e zwangerschapsweek tot aan de bevalling en herstart 4 weken na de bevalling. 

Tilburg Zuid

Tilburg Centrum

Goirle

Hilvarenbeek

 

 

Zwangerschapsyoga
+

De 9 maanden van je zwangerschap moet je volop beleven. Het is een tijd waarin je jezelf bewust gaat voorbereiden op de komende bevalling. Zwangerschapsyoga leert je met vertrouwen naar de bevalling toe te leven. Tijdens de lessen leer je met yogaoefeningen ademhalingstechnieken, ontspanning en concentratie toe te passen. Zwangerschapsyoga is niet zweverig, maar een hulpmiddel om sterker naar de bevalling toe te leven. Tijdens die bevalling heb je iemand nodig die je vertrouwen geeft en je begeleidt op de manier zoals je bij de lessen geleerd hebt. Daarom is er bij de meeste cursussen regelmatig een partnerles. Zwangerschapsyoga start vaak vanaf de 20e zwangerschapsweek. Het wordt meestal gegeven in groepen van 8 tot 12 zwangeren. In de regio zijn op meerdere locaties cursussen te volgen. 

Tilburg Blaak

Tilburg Noord

Tilburg Reeshof

Tilburg Centrum

Tilburg Centrum

Goirle Centrum

Hoge Mierde

Yoga in English

Online zwangerschapscursus
+

Deze cursus is voor aanstaande ouders die zich goed willen voorbereiden op de komst van hun kind en alles wat daarbij komt kijken. 

Zwngr

Baby op komst

Mom in Balance
+

Met de Mom in Balance Zwanger Workout blijf je fit, sterk en energiek tijdens je zwangerschap. Geschikt voor alle vrouwen, getraind of ongetraind.

Tilburg

Zwangerschapspilates
+

Pilates is een perfecte training tijdens de zwangerschap. Kracht, lenigheid, balans, ademhaling, perstechnieken en een optimale houding tijdens en na de zwangerschap komen aan bod.

De cursus is opgebouwd uit 10 lessen tijdens de zwangerschap en 5 lessen na de bevalling. De lessen zijn vrij in te delen en je kunt instromen in iedere les. De meeste dames starten tussen de 20-25 weken van de zwangerschap.

Tilburg Noord

Tilburg Armhoef

Tilburg Zuid

 

Zwangerschapscursus voor singles
+

2 handen op 1 buik organiseert zwangerschapscursussen voor singles op verschillende plaatsen in Nederland.  Speciaal voor jou omdat je graag een cursus volgt waar de focus ligt op de zwangere zonder partner.                    Ervaringen en tips uitwisselen, oefeningen en voorlichting ter voorbereiding op de bevalling en kraamtijd.

Tilburg

Prettig Bevallen
+

Prettig Bevallen is een korte en krachtige vorm van voorbereiding op de bevalling en de eerste periode na de geboorte, voor beide (aanstaande) ouders. De cursus onderscheidt zich van anderen door de wijze waarop de partner erbij betrokken wordt en doordat de cursus gegeven wordt door ervaren verloskundige professionals. Zowel in groepsverband als privé.

Groepscursus: 's-Hertogenbosch, Oss, Boxtel

Privé in straal van 30 km rond 's-Hertogenbosch en Tilburg

Pre en Postnataal Fitness
+

Of je nu zwanger bent, al bent bevallen of een zwangerschapswens hebt: het kan verwarrend zijn om zelf te bepalen wat nu de beste aanpak is voor jou op het gebied van sport en bewegen. Bij deze cursus wordt er gekeken naar wat jouw lichaam nodig heeft om zo fit en sterk mogelijk te zijn voor, tijdens of na je zwangerschap.

Goirle

Wil je graag sporten tijdens je zwangerschap? Of wil je na de bevalling ook weer verantwoord toewerken naar een goed herstel? Schrijf je dan in voor de Floor Zwangerschapstraining of Hersteltraining.

Tilburg

Tweeling zwangerschapscursus
+

Een meerling zwangerschap is in veel opzichten niet te vergelijken met een eenling zwangerschap. Meer hormonen, meer klachten, meer dingen om te regelen, meer echo's en controles, een gynaecoloog ipv een verloskundige, etc.
Het is niet niets! Vrouwen die zwanger zijn van één kindje kunnen al denken 'wow wat een veranderingen' maar als je er twee verwacht kan het wel eens overweldigend zijn.

De zwangerschapslessen zorgen ervoor dat je het vertrouwen in jezelf, je lichaam en je kindjes hebt. Door middel van de juiste technieken gecombineerd met de nodige dosis kennis ben jij, zijn jullie, straks voorbereid op de bevalling en de eerste tijd daarna.

Je kunt beginnen in een groep vanaf 14 weken zwangerschap. Dit is stukken eerder dan de meeste cursussen voor eenlingen omdat een meerling zwangerschap al snel pittiger wordt en daarom vroeg contact met elkaar en de deskundigen met wie wordt samengewerkt van belang is.

Breda

Voorbereiding op de bevalling en/of begeleiding bij ouderschap
+
Natuurlijk bevallen
+

Tijdens deze bevallingscursus leer je alles over hoe jouw lichaam werkt tijdens de geboorte. Hoe werken je hormonen en hoe heb je hier zelf invloed op? Daarnaast leer je meerdere ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Deze bevallingscursus volg je samen met je partner. Omdat hij of zij een enorme grote rol speelt tijdens je zwangerschap en de geboorte.

Momenteel wordt de cursus alleen gegeven in privésfeer bij je thuis gedurende een hele dag.

Zwangerschapszwemmen
+

Een zwangerschap is voor velen één van de mooiste en belangrijkste momenten in je leven. Hoe leuk is het om deze ervaring te delen met anderen, waar je tegelijkertijd aan je conditie werkt. In het water kun je vrijwel alle bewegingen probleemloos maken. Zwangerschapszwemmen heeft een ontspannen uitwerking op lichaam en geest. De lessen worden gegeven door gediplomeerde instructeurs. Mocht je ergens last van hebben, of tegen aanlopen, dan kun je dit altijd zeggen. Instromen kan op elk moment tijdens de zwangerschap.

Tilburg Drieburcht

Tilburg Reeshof

Tilburg Stappegoor