Welkom op de Dagbehandeling Kinder-geneeskunde!

Hier worden kinderen tot 18 jaar opgenomen voor een onderzoek, behandeling of operatie van één dag. Dit betekent dat je wordt geholpen en, als alles goed gaat, je dezelfde dag weer naar huis gaat! Je ouder mag de hele opname bij jou blijven. Mocht het nodig zijn om toch iets langer te blijven, dan dragen we de zorg over aan de Kinderafdeling.

Over de afdeling

De Dagbehandeling Kindergeneeskunde van Fam vind je als je routenummer 80 volgt vanaf de hoofdingang van het ETZ, locatie Elisabeth. Kun jij dit nummer vinden?

De Dagbehandeling Kindergeneeskunde is op dezelfde plek als de Kinderafdeling. Deze afdeling heeft twee ingangen! De deuren zijn open van 8.00 tot 20.00, buiten deze tijden kun je aanbellen of gebruik maken van de bezoekerspas die op je kamer ligt.

Wil je weten welke kamers er op de afdeling zijn? Kijk dan snel hieronder!

Patiëntenkamers

Er zijn meerdere kamers waar je opgenomen kunt worden voor een dagbehandeling. Soms is dit een kamer voor jezelf, en soms lig je samen met een ander kind op de kamer. Er is een bed voor jou als je die nodig hebt, en alle kamers hebben een eigen badkamer. Wist je dat op de deuren van alle kamers een ander dier staat afgebeeld?

Behandelkamer

Dit is een speciale kamer waar we bijvoorbeeld een infuus of medicijnen bij je in kunnen brengen.

Speelkamer

In het midden van de afdeling vind je de speelkamer! Hier ben je de hele dag welkom om te knutselen, een spelletje te spelen of iets lekkers te koken in het keukentje.

Patio

Vanuit de speelkamer kun je naar de patio om buiten te spelen! Je kunt er glijden van de glijbaan, een rondje fietsen of lekker in het zonnetje zitten.

Bunker

Deze ruimte is bedoeld voor de tieners! Het is een open ruimte naast de speelkamer. Hier kun je tafelvoetballen, een spelletje spelen of iets drinken met visite.

Huiskamer

De huiskamer noemen we de Vijver, zoek maar eens naar de vissen op de grond! Hier kunnen ouders televisie kijken of iets drinken wanneer jij bijvoorbeeld ligt te slapen. Om de hoek van de huiskamer is ook een magnetron om een maaltijd of een flesje op te warmen.

Medicijnruimte

Hier worden medicijnen klaargemaakt en bewaard.

Multifunctionele ruimte

De multifunctionele ruimte is voor het personeel. Hier kunnen zij achter de computer werken of overleggen met elkaar.

Teampost

Tegenover de multifunctionele ruimte is de teampost. Daar kunnen de medewerkers eten en drinken of achter de computer werken.

Ronald McDonald huiskamer

Net buiten de afdeling is de Ronald McDonald Huiskamer. Hier kunnen je ouders een kopje koffie halen/drinken en als het van de dokter mag, kun jij ook even mee!

Wat neem je mee naar het ziekenhuis

Vaak weet je al een tijdje dat je binnenkort naar het ziekenhuis moet. Stop dan de volgende spullen alvast in je tas of koffer:

  • Je lievelingsknuffel
  • Ander speelgoed dat je graag bij wilt hebben
  • Medicijnen als je die gebruikt

Wie werken er op de Dagbehandeling kindergeneeskunde?

Kijk hieronder eens welke verschillende mensen er op de Kinderafdeling werken!

Kinderverpleegkundigen

Er zijn kinderverpleegkundigen en leerling (kinder)verpleegkundigen. Zij zorgen voor jou tijdens de opname. Je kunt ze herkennen aan een wit uniform met een blauwe rand.

Medisch pedagogisch zorgverlener

Zij kunnen je uitleg geven over onderzoeken en behandelingen, en samen met jou een plannetje maken hoe we dat het beste kunnen doen. Ook kunnen ze tips geven om jezelf te helpen wanneer je iets spannend vindt. De medisch pedagogisch zorgverleners lopen rond in hun eigen kleren en dragen dus geen uniform.

Kinderartsen

Soms is de kinderarts of arts-assistent actief betrokken bij een dagopname. De kinderarts is een dokter die heel veel weet over ziektes bij kinderen. De dokters hebben een lange witte jas aan.

Muziekids

Meerdere keren per week komt er iemand van de Muziekstudio langs op de afdeling om muziek met je te maken. Als het van de dokter mag, kun je ook naar de Muziekstudio toe!

Cliniclowns

Eén keer per week komen de CliniClowns langs om je een beetje extra te laten lachen!

Voorbereiden op een dagopname

Je zult merken dat een dagbehandeling makkelijker gaat, wanneer je goed voorbereid bent. Hiervoor kun je gebruik maken van de filmpjes die we hebben gemaakt.

Ook komt er tijdens een dagopname een medisch pedagogisch hulpverlener bij je langs om je nog beter voor te bereiden op de operatie of het onderzoek dat je gaat krijgen. Kijk ook eens samen met je ouders naar de folder ‘Een behandeling of operatie bij kinderen en de noodzakelijke voorbereiding’.

Handige informatie

 

Nuchter zijn

Voor operaties en sommige onderzoeken is het belangrijk dat je van tevoren niets eet en alleen drinkt wat van de dokter mag. Anders kan de operatie of het onderzoek niet doorgaan.

Ziek

Als je ziek bent of koorts hebt, moet er met de dokter overlegd worden of het onderzoek of de operatie door kan gaan.

Bezoek

Bij ons zijn er geen bezoekuren. Je familie of vriendjes mogen altijd op bezoek komen. We vinden het wel belangrijk dat alle kinderen kunnen uitrusten of slapen als dat nodig is.

Eten en drinken

Tijdens een dagopname zorgen wij voor je eten en drinken. Papa en mama kunnen koffie of thee pakken, maar moeten wel zelf voor hun eigen eten zorgen.

check_small
of
check_small