Over de afdeling

De Dagbehandeling Kindergeneeskunde van Fam bevindt zich op locatie ETZ Elisabeth, route 80. De afdeling beschikt over 9 bedden voor kinderen van 0 tot 18 jaar. De bedden bevinden zich op de Kinderafdeling, de manier van werken is dan ook gelijk aan die op de Kinderafdeling.

De afdeling heeft twee ingangen, waarvan de deuren tussen 8.00 en 22.00 altijd open zijn. Buiten deze tijden kun je aanbellen of gebruik maken van de bezoekerspas die op de kamer ligt.

Welke ruimtes zijn er op de dagbehandeling?

Patiëntenkamer

De Kinderafdeling en –dagbehandeling hebben samen 22 kamers. Er zijn 3 tweepersoonskamers en 19 eenpersoonskamers. Op de kamer vind je een tv, koelkast, kluisje en een eigen badkamer. Daarnaast is er een oproepsysteem op de kamer. Hierover krijg je uitleg bij je opname.

Behandelkamer

Op de Kinderafdeling hebben we 2 behandelkamers waar je als dat nodig is, direct gezien kan worden door een kinderarts en kinderverpleegkundige. Ook worden hier medische handelingen uitgevoerd, bijvoorbeeld als je een infuus nodig hebt.

Speelkamer

In het midden van de afdeling vind je de speelkamer. Hier is speelmateriaal aanwezig voor kinderen van alle leeftijden. Je bent hier de hele dag welkom.

Patio

Vanuit de speelkamer kun je naar de patio om van de zon te genieten.

Bunker

Deze is speciaal voor de tieners. Het is een open ruimte naast de speelkamer. Hier kun je tafelvoetballen, gamen of chillen met je visite.

Huiskamer

Op de afdeling is een huiskamer aanwezig, ook wel ‘de vijver’ genoemd. Hier kunnen ouders even rustig eten, tv kijken of iets drinken. Om de hoek van de huiskamer vind je een magnetron. Hier kun je een maaltijd opwarmen

Medicijnruimte

Hier worden medicijnen klaargemaakt en bewaard.

Multifunctionele ruimte

De multifunctionele ruimte is voor het personeel. Hier worden overleggen gepland en werken medewerkers achter de computer. Ook is hier een scherm aanwezig waarop we de monitorwaarden zichtbaar hebben van kinderen waarbij dit nodig is.

Teampost

Tegenover de multifunctionele ruimte bevindt zich de teampost. Ook deze is voor het personeel en er is daar bijna altijd iemand aanwezig. Net als in de multifunctionele ruimte is er een scherm aanwezig waarop we de monitoren in de gaten kunnen houden.

Ronald McDonald Huiskamer

Net buiten de afdeling is de Ronald McDonald Huiskamer. Als het van de kinderarts mag, kun je hier samen met je bezoek naartoe.

Wie werken er?

Op de Dagbehandeling Kindergeneeskunde werken kinderverpleegkundigen en medisch pedagogisch zorgverleners. Zij zorgen samen voor jou gedurende de opname. Soms is de kinderarts of arts-assistent ook actief betrokken. Neem ook eens een kijkje op onze wie-is-wie-pagina.

Daarnaast brengen de CliniClowns één keer per week een bezoek aan onze afdeling. De studioleider van Muziekids komt meerdere keren per week langs.

Praktische informatie

Gang van zaken

Je hebt met de specialist afgesproken dat je binnenkort wordt opgenomen voor een dagopname. De polikliniek van het desbetreffende specialisme plant de ingreep, behandeling of het onderzoek in. Je ontvangt een brief thuis met daarin de afspraken wanneer je in het ziekenhuis wordt verwacht.

Als je geopereerd moet worden, krijg je ook een oproep voor de PreOperatieve Screening (POS-poli) van de polikliniek Anesthesiologie.

Wat neem je mee?

Je dagelijkse kleding, inclusief ondergoed en eventueel pantoffels. Neem ook een extra setje kleding en ondergoed mee. Als je medicijnen gebruikt, neem je deze ook mee naar het ziekenhuis.

Nuchterbeleid

Voor operaties en bepaalde andere onderzoeken en behandelingen is het belangrijk dat je nuchter bent voor de opname. Dit betekent dat je niets mag eten en drinken vanaf een bepaalde tijd. De operatie gaat niet door als je niet nuchter bent. Voor meer informatie over het nuchterbeleid voor kinderen, neem je contact op met de PreOperatieve Screening (POS-poli) van het ETZ.

Ziek of verhinderd?

Als je de dag voor de opname ziek bent of koorts hebt, bel je naar het specialisme waarvoor je opgenomen wordt. In overleg met de behandelaar wordt beoordeeld of de ingreep wel of niet kan doorgaan. Zo nodig wordt een nieuwe afspraak voor jullie gemaakt.

Als je, om wat voor reden dan ook, de ingreep niet wilt laten doorgaan, bel dan zo snel mogelijk naar het specialisme waarvoor je opgenomen wordt Zij kunnen de afspraak voor je afzeggen, zodat een andere patiënt geholpen kan worden.

Maaltijden

Eventuele maaltijden en tussendoortjes worden door het ziekenhuis verzorgd.

Bezoek

Op de afdeling hebben we geen bezoekuur. Gezinsleden en ander bezoek is altijd welkom. Wel vragen we je om rekening te houden met je eigen gezondheid en die van de andere patiënten.

Rechten en plichten

De rechten en plichten van (jonge) patiënten zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). De patiëntenrechten en -plichten van kinderen en jongeren veranderen met de leeftijd. Over het algemeen geldt dat bij kinderen jonger dan 12 jaar de ouders voor het kind beslissen. Bij kinderen van 12 tot 16 jaar beslissen jullie samen. Jongeren van 16 jaar mogen zelf beslissen. Zij hebben dezelfde patiëntenrechten als volwassenen. Hier vind je meer informatie over de WGBO.

MijnETZ (digitaal patiëntendossier)

Om goed geïnformeerd te blijven, is het belangrijk dat je MijnETZ aanmaakt. Je kunt hier ook herhaalrecepten aanvragen, afspraken, uitslagen en brieven inzien en vragen aan de zorgverlener stellen. Heb je nog geen MijnETZ? Maak dan een account aan via mijnetz.nl. Lukt het niet om een MijnETZ account aan te maken of heb je vragen? We helpen je graag op ons DigiPunt. Alle locaties vind je op www.etz.nl/digipunt.