Headerfoto Kinderafdeling

Over de afdeling

De Kinderafdeling van Fam bevindt zich op locatie ETZ Elisabeth, route 80. We beschikken over 16 bedden voor klinische zorg, hier worden kinderen opgenomen van 28 dagen tot 18 jaar oud. Ook zijn er 2 behandelkamers waar je in acute situaties direct gezien kunt worden door een kinderarts en kinderverpleegkundige. Hier worden ook medische handelingen uitgevoerd, zoals het inbrengen van een infuus.

De overige 9 bedden op de afdeling worden gebruikt voor patiënten die opgenomen worden voor een onderzoek, behandeling of operatie van één dag. Dit noemen we de Dagbehandeling Kindergeneeskunde, lees meer hierover op deze pagina

De afdeling heeft twee ingangen, waarvan de deuren tussen 8.00 en 22.00 altijd open zijn. Buiten deze tijden kun je aanbellen of gebruik maken van de bezoekerspas die op de kamer ligt.

Patiëntenkamer

De Kinderafdeling en –dagbehandeling hebben samen 22 kamers. Er zijn 3 tweepersoonskamers en 19 eenpersoonskamers. Op de kamer vind je een tv, koelkast, kluisje en een eigen badkamer. Daarnaast is er een oproepsysteem op de kamer. Hierover krijg je uitleg bij je opname.

Behandelkamer

Op de Kinderafdeling hebben we 2 behandelkamers waar je als dat nodig is, direct gezien kan worden door een kinderarts en kinderverpleegkundige. Ook worden hier medische handelingen uitgevoerd, bijvoorbeeld als je een infuus nodig hebt.

Speelkamer

In het midden van de afdeling vind je de speelkamer. Hier is speelmateriaal aanwezig voor kinderen van alle leeftijden. Je bent hier de hele dag welkom.

Patio

Vanuit de speelkamer kun je naar de patio om van de zon te genieten.

Bunker

Deze is speciaal voor de tieners. Het is een open ruimte naast de speelkamer. Hier kun je tafelvoetballen, gamen of chillen met je visite.

Huiskamer

Op de afdeling is een huiskamer aanwezig, ook wel ‘de vijver’ genoemd. Hier kunnen ouders even rustig eten, tv kijken of iets drinken. Om de hoek van de huiskamer vind je een magnetron. Hier kun je een maaltijd opwarmen.

Medicijnruimte

Hier worden medicijnen klaargemaakt en bewaard.

Multifunctionele ruimte

De multifunctionele ruimte is voor het personeel. Hier worden overleggen gepland en werken medewerkers achter de computer. Ook is hier een scherm aanwezig waarop we de monitorwaarden zichtbaar hebben van kinderen waarbij dit nodig is.

Teampost</h3 > Tegenover de multifunctionele ruimte bevindt zich de teampost. Ook deze is voor het personeel en er is daar bijna altijd iemand aanwezig. Net als in de multifunctionele ruimte is er een scherm aanwezig waarop we de monitoren in de gaten kunnen houden.

Ronald McDonald Huiskamer

Net buiten de afdeling is de Ronald McDonald Huiskamer. Als het van de kinderarts mag, kun je hier samen met je bezoek naartoe.

Wie werken er?

Op de Kinderafdeling werken verschillende zorgverleners.

Kinderartsen

Het ETZ is een opleidingsziekenhuis. Daarom werken op de Kinderafdeling zowel kinderartsen als (kinder)artsen in opleiding. Zij komen (bijna) elke dag bij jullie binnen om samen te bespreken hoe de vorige dag verlopen is en een plan te maken voor de komende dag. Dit noemen we visite op de kamer. Zo is er iedere dag ruimte om mee te denken en vragen te stellen aan de arts. Dit hoort bij onze visie van Family Centered & Integrated Care.

Wanneer je op de Kinderafdeling opgenomen bent, krijg je een hoofdbehandelaar toegewezen. Vaak is dit een kinderarts, maar het kan ook een arts van een ander specialisme zijn zoals een KNO-arts, chirurg of neuroloog. Hierbij is de kinderarts dan in medebehandeling.

Kinderverpleegkundigen

Er bestaat een groot enthousiast team van kinderverpleegkundigen en leerling (kinder)verpleegkundigen. Zij zijn er voor de dagelijkse zorg en werken samen met zowel de kinderartsen als jullie gezin om de zorg zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Medisch Pedagogisch Zorgverleners

De medisch pedagogisch zorgverlener bieden zowel op pedagogisch als op psychosociaal gebied ondersteuning tijdens een opname. Door middel van eerlijke informatie en begeleiding die past bij jou, helpen we stress en spanning te verminderen.

Andere zorgverleners

De zorgassistenten zorgen voor je eten en drinken en het ontbijt voor de ouders. Ook zijn er afdelingsassistenten die je kamer komen schoonmaken, afdelingssecretaresses en een teamleider.

Indien nodig zijn er andere specialisten zoals een fysiotherapeut, logopedist, diëtist, medisch maatschappelijk werker en/of medische psycholoog betrokken tijdens de opname.

Cliniclowns en Muziekids

Eén keer per week brengen de CliniClowns een bezoek aan de afdleing. De studioleider van Muziekids komt meerdere keren per week langs. Je kunt eventueel ook naar de Muziekstudio toe als dit van de arts mag.

Praktische informatie

Wat neem je mee

Vaak komt een opname onverwacht, maar soms weet je al een tijd van tevoren dat je opgenomen wordt. Je neemt dan natuurlijk je pyjama en toiletspullen mee. Als je medicijnen gebruikt, is het handig dat je die ook meebrengt. Natuurlijk mag je ook ‘speelgoed’ van thuis meenemen.

Bezoek

Op de Kinderafdeling hebben we geen bezoekuur. Gezinsleden en ander bezoek is altijd welkom. Wel vragen we je om rekening te houden met je eigen gezondheid en die van de andere patiënten.

Maaltijden

Jouw maaltijden en tussendoortjes worden door het ziekenhuis verzorgd. Het ontbijt wordt geserveerd rond 8.00 uur. Rond 12.00 krijg je een broodmaaltijd aangeboden. Voor de warme maaltijd in de avond zijn verschillende tijdstippen mogelijk.

Post

Het is fijn om post te krijgen in het ziekenhuis. Via het onderstaande adres komt de post tijdens opname bij jou terecht:

ETZ Elisabeth

5000 LC Tilburg

Naam patiënt

E1 + kamernummer

Postbus 90151

Stichting Kind en Ziekenhuis

Deze stichting streeft ernaar dat de zorg die kinderen in het ziekenhuis krijgen in alle opzichten op hen is afgestemd. Het gaat dan om medische behandelingen en de verpleegkundige zorg die je als kind krijgt. Meer informatie vind je op hun website.

Rechten en plichten

De rechten en plichten van (jonge) patiënten zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). De patiëntenrechten en -plichten van kinderen en jongeren veranderen met de leeftijd. Over het algemeen geldt dat bij kinderen jonger dan 12 jaar de ouders voor het kind beslissen. Bij kinderen van 12 tot 16 jaar beslissen jullie samen. Jongeren van 16 jaar mogen zelf beslissen. Zij hebben dezelfde patiëntenrechten als volwassenen.Hier vind je meer informatie over de WGBO.

MijnETZ (digitaal patiëntendossier)

Om goed geïnformeerd te blijven, is het belangrijk dat je MijnETZ aanmaakt. Je kunt hier ook herhaalrecepten aanvragen, afspraken, uitslagen en brieven inzien en vragen aan de zorgverlener stellen. Heb je nog geen MijnETZ? Maak dan een account aan via mijnetz.nl. Lukt het niet om een MijnETZ account aan te maken of heb je vragen? We helpen je graag op ons DigiPunt. Alle locaties vind je op www.etz.nl/digipunt