Over de afdeling

Een afspraak maken kan alleen als je bent doorverwezen door de huisarts of een andere dokter. De medewerkers van de Polikliniek Kindergeneeskunde nemen contact met jullie op om deze afspraak in te plannen. 

De Polikliniek Kindergeneeskunde van Fam bevindt zich op locatie ETZ Elisabeth, route 80. Er is ook een Polikliniek Kindergeneeskunde op locatie TweeSteden. Daar bevindt hij zich op de begane grond, wachtruimte 2.

In verband met het wegen en meten is het fijn als je 10 minuten voor de afspraak begint aanwezig bent.  Daarna kun je plaatsnemen in de wachtruimte tot de arts je komt halen.

Dit zijn de verschillende ruimtes op de Polikliniek kindergeneeskunde

Balie

Bij de balie meld je je aan als je binnenkomt. Ook kun je er een vraag stellen aan de polikliniekassistente of een afspraak maken voor de volgende keer.

Wachtkamer

Hier wacht je tot jullie worden opgeroepen door de arts. Je kunt een potje tafelvoetballen als je wilt,

Wegen/meten

Soms is voor de afspraak nodig om te weten hoe lang je bent en hoeveel je weegt.

Bloeddruk

Als het nodig is, meet de polikliniekassistente je bloeddruk.

Hartfilmpje

Ook kunnen ze ECG maken, dat is een hartfilmpje.

Spreekkamer

Als de arts je komt halen, neemt hij/zij je mee naar de spreekkamer! Daar gaat de arts samen met jou en je ouders bespreken hoe we je kunnen helpen.

Wie werken er op de Polikliniek Kindergeneeskunde?

Er werken verschillende zorgverleners op de Polikliniek Kindergeneeskunde.

Kinderartsen

De kinderarts behandelt kinderen van 0 tot 18 jaar voor verschillende aandoeningen die kunnen optreden op de kinderleeftijd.

Arts-assistenten en co-assistenten

Het ETZ is een opleidingsziekenhuis, dat betekent dat er ook arts-assistenten en co-assistenten werken. Arts-assistenten zijn basisartsen die onder zicht van een kinderarts werken. Co-assistenten zijn in opleiding tot arts. Zij kunnen aanwezig zijn tijdens jouw bezoek aan de Polikliniek Kindergeneeskunde.

Polikliniekassistenten

De polikliniekassistenten zorgen ervoor dat je gewogen en gemeten wordt, ook kunnen zij indien nodig je bloeddruk meten of een hartfilmpje maken. Verder plannen zij afspraken in, beantwoorden (telefonische) vragen en zorgen voor de administratieve afhandeling van jullie bezoek.

Andere zorgverleners

Soms kom je niet voor de kinderarts naar de Polikliniek Kindergeneeskunde, maar voor een verpleegkundige die bijvoorbeeld veel weet van diabetes of astma. Ook kan het zijn dat je voor een sociaal/medisch pedagogisch hulpverlener komt, die jullie kan helpen bij problemen met eten, slapen of ADHD.

Spreekuren

 

ADHD

Als je ADHD hebt, ben je vaak erg druk en snel afgeleid. We stemmen met jou en je ouders af welke behandeling en begeleiding het beste past bij jullie.

Kinderlonggeneeskunde

Als je astma hebt of andere problemen met je longen, kun je samen met de kinderarts en/of de kinderlongverpleegkundige bespreken hoe we je hierbij kunnen helpen.

Kindercardiologie

Hier kom je terecht als je een aandoening van je hart hebt, bijvoorbeeld omdat je daarmee bent geboren.

Adoptie

Als je bent geadopteerd, zijn je ouders hier soms van tevoren al geweest. Ook jij kunt hier komen zodat de dokter je kan onderzoeken.

Syndroom van Down

Als je het Syndroom van Down hebt kom je vaak naar het ziekenhuis. We proberen de afspraken te combineren om minder vaak te hoeven komen. Tijdens deze afspraak word je gezien door de kinderarts, logopedist, kinderfysiotherapeut en de zorgconsulent van MEE. Als het nodig is, kunnen er ook afspraken gemaakt worden met de KNO-arts, oogarts, kindercardioloog of het audiologisch centrum.

Kinderdiabetes

Het kinderdiabetesteam helpt je om zo goed en zelfstandig mogelijk met diabetes om te gaan. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar, je kunt ze dus altijd om hulp vragen. Het team bestaat uit kinderartsen, kinderdiabetesverpleegkundigen, diëtisten, psychologen, sociaalpedagogisch hulpverleners en maatschappelijk werkers. Door met elkaar samen te werken, kunnen we jullie het beste helpen!

SPH/MPZ

Een sociaal/medisch pedagogisch hulpverlener kan je helpen wanneer je problemen hebt met poepen, slapen, eten of wanneer je bijvoorbeeld bang bent of het lastig vindt om met je ADHD om te gaan.

Schisis

Als je een schisis hebt, kunnen jij en je ouders samen met het schisisteam bespreken welke behandeling er mogelijk is. Je komt altijd eerst langs om kennis te maken en daarna worden er vervolgafspraken gepland.

 

Praktische informatie

 

Wat neem je mee?

  • Een briefje met vragen als je die hebt voor de arts
  • Je legitimatiebewijs
  • Het pasje van de zorgverzekering
  • Een patiëntpas (hiervoor moet je langs de patiëntenregistratie in de centrale hal)
  • De groeigegevens van het consultatiebureau

Rechten en plichten

De rechten en plichten van (jonge) patiënten zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). De patiëntenrechten en -plichten van kinderen en jongeren veranderen met de leeftijd. Over het algemeen geldt dat bij kinderen jonger dan 12 jaar de ouders voor het kind beslissen. Bij kinderen van 12 tot 16 jaar beslissen jullie samen. Jongeren van 16 jaar mogen zelf beslissen. Zij hebben dezelfde patiëntenrechten als volwassenen.Hiervind je meer informatie over de WGBO.

MijnETZ (digitaal patiëntendossier)

Om goed geïnformeerd te blijven, is het belangrijk dat je MijnETZ aanmaakt. Je kunt hier ook herhaalrecepten aanvragen, afspraken, uitslagen en brieven inzien en vragen aan de zorgverlener stellen. Heb je nog geen MijnETZ? Maak dan een account aan via mijnetz.nl. Lukt het niet om een MijnETZ account aan te maken of heb je vragen? We helpen je graag op ons DigiPunt. Alle locaties vind je op www.etz.nl/digipunt