Kindergeneeskunde bij Fam
De Kinderafdeling

Op de Kinderafdeling van Fam worden kinderen vanaf 28 dagen tot 18 jaar verpleegd. Dit kan zijn vanwege verschillende ziektebeelden en voor verschillende specialismen.

De Kinderafdeling heeft 16 bedden voor klinische zorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Ook zijn er ook 2 behandelkamers waar kinderen in acute situaties direct gezien worden door een kinderarts en kinderverpleegkundige. De overige 9 bedden op de afdeling worden gebruikt voor patiënten die opgenomen worden voor een onderzoek, behandeling of operatie van één dag. Dit noemen we de Dagbehandeling Kindergeneeskunde

Daarnaast zijn er een speelkamer en tienerruimte met speelmateriaal voor alle leeftijden. 

Wie werken hier
+

Op de Kinderafdeling werken verschillende zorgverleners. De kinderverpleegkundigen zorgen dagelijks voor je kind. De medisch pedagogisch medewerker ondersteunt jou en je kind gedurende de opname. De zorgassistenten zorgen voor het eten en drinken van de kinderen. Ook zijn er afdelingsassistenten, afdelingssecretaresses en een teamleider. Naast deze medewerkers zien jullie de kinderartsen/arts-assistenten en/of andere betrokken artsen(zoals een chirurg of neuroloog).

 

Indien van toepassing zijn specialisten zoals een fysiotherapeut, logopedist, diëtist, medisch maatschappelijk werker en/of medisch psycholoog betrokken tijdens de opname.


Op woensdag brengen de CliniClowns een bezoek aan onze afdeling. Iedere dag komt een medewerker van Muziekids langs op de afdeling.


Omdat het ETZ een opleidingsziekenhuis is, zijn er ook artsen in opleiding, leerlingen geneeskunde, leerlingen verpleegkunde en stagiaires pedagogiek/Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan het werk.

Onderzoeken en behandeling
+

In het ETZ worden diverse onderzoeken en behandelingen gedaan bij kinderen. Bij veel van deze onderzoeken mag je als ouder bij je kind blijven. In principe worden alle kinderen en ouders tijdens een (dag)opname voorbereid op en tijdens het onderzoek en/of behandeling begeleid door een medisch pedagogisch zorgverlener.

 

Praktische informatie
+
  • Rooming-inn

De Kinderafeling biedt ouders de gelegenheid om bij hun kind te blijven slapen. Dat wordt rooming-inn genoemd. Hiermee proberen we het verblijf voor jullie zo goed mogelijk te laten verlopen.

 

  • Wat neem je mee?

Vaak komt een opname onverwacht, maar soms weet je dat al een tijd van tevoren. Je neemt dan natuurlijk de pyjama, knuffel, het speelgoed en toilettasje van je kind mee in de koffer. Indien van toepassing is het handig dat je de medicijnen van je kind meeneemt naar het ziekenhuis. Voor de dagelijkse verzorging van je kind hoef je verder niets mee te nemen, dat is allemaal aanwezig op de Kinderafdeling.

 

  • Bezoek

Op de Kinderafdeling hebben we geen bezoekuur. Gezinsleden en ander bezoek is altijd welkom. We vragen je wel om rekening te houden met de gezondheid van je kind en die van de andere patiënten.

 

  • Artsenvisite

Iedere dag worden alle opgenomen kinderen besproken tijdens de artsenvisite. Tijdens deze visite nemen de kindergepleegkundige, arts-assistent en/of kinderarts en soms de pedagogisch medewerker de veranderingen van de afgelopen 24 uur door. Op basis van deze besprekingen wordt het beleid indien nodig aangepast en worden jullie hiervan op de hoogte gebracht. De artsenvisite vindt in de ochtend plaats.

 

  • Maaltijden

De maaltijden en tussendoortjes voor je kind worden vanzelfsprekend door het ziekenhuis verzorgd. Als je als ouders voor rooming-inn hebt gekozen, krijg je een ontbijt aangeboden. De andere maaltijden kun je tegen betaling nuttigen in het personeelsrestaurant of in restaurant De Brasserie. Het ontbijt wordt geserveerd rond 8.00 uur. Rond 12.00 krijgt je kind een warme maaltijd aangeboden en rond 17.00 een broodmaaltijd.

 

  • Rechten en plichten

De rechten en plichten van (jonge) patiënten zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). De patiëntenrechten en -plichten van kinderen en jongeren veranderen met de leeftijd. Over het algmeen geldt dat bij kinderen jonger dan 12 jaar de ouders voor het kind beslissen, bij kinderen van 12 tot 16 jaar beslissen de ouders en het kind samen en jongeren van 16 jaar mogen zelf beslissen. Zij hebben dezelfde patiëntenrechten als volwassenen. Hier vind je meer informatie over de WGBO.

Voorbereidingsfilmpje 'Verdoving met kapje bij kinderen'
+

Dit filmpje laat jou zien wat er allemaal gebeurt als je verdoving krijgt met een kapje. 

Voorbereidingsfilmpje 'Verdoving met infuus bij kinderen'
+

Dit filmpje laat jou zien wat er allemaal gebeurt als je verdoving krijgt met een infuus.

Voorbereidingsfilmpje 'KNO operaties bij kinderen'
+

Als je (kind) door de KNO-arts geopereerd wordt aan buisjes, neus- of keelamandelen, kun je in dit filmpje zien hoe deze opname in zijn werk gaat. 

Voorbereidingsfilmpje 'Een echo bij kinderen'
+

Je kunt hier kijken naar een filmpje over het krijgen van echo. Wanneer je het filmpje hebt bekeken weet je precies hoe een echo gaat. Zo kom je goed voorbereid naar het ziekenhuis.

Voorbereidingsfilmpje 'Een MRI bij kinderen' (zonder sedatie/narcose)
+

Je kunt hier kijken naar een filmpje over het krijgen van MRI. Wanneer je het filmpje hebt bekeken weet je precies hoe een MRI gaat. Zo kom je goed voorbereid naar het ziekenhuis.

Voorbereidingsfilmpje 'Een röntgenfoto bij kinderen'
+

Je kunt hier kijken naar een filmpje over het maken van röntgenfoto. Wanneer je het filmpje hebt bekeken weet je precies hoe een röntgenfoto gemaakt wordt. Zo kom je goed voorbereid naar het ziekenhuis.