Voor je kind

Bloedsuikerbepaling

Bij een aantal kinderen is er een verhoogd risico op het krijgen van lage bloedsuiker na de geboorte. Bijvoorbeeld als een kind te vroeg en/of te klein geboren is of als moeder diabetes heeft. Om het bloedsuiker gehalte te controleren wordt er bij je kind regelmatig een druppel bloed afgenomen uit het hieltje. Met een apparaat wordt het bloedsuikergehalte vervolgens bepaald.

Sondevoeding

Als je kind te vroeg of te klein geboren is, kan het zelfstandig drinken voor je kind nog erg vermoeiend zijn. In dat geval krijgt je kind sondevoeding. Met een dun slangetje dat via de neus in de maag terecht komt, kan je kind de gekolfde moedermelk of kunstvoeding krijgen. Na het inbrengen van de sonde heeft je kind geen last meer van de sonde en is het geven van borstvoeding en de fles gewoon mogelijk.

Couveuse

Voor een te vroeg geboren kind is huid-op-huid liggen bij moeder, vader of een andere naaste de beste ‘behandeling’. Als dit even niet mogelijk is dan ligt je kind in een couveuse. In de couveuse kan de temperatuur zo worden ingesteld dat deze zo veel mogelijk wordt afgestemd op de temperatuur van je kind. Ook de luchtvochtigheid kan ingesteld worden. Doordat de couveuse doorzichtig is kun je je kind toch goed zien.

Warmtebed

Een warmtebed is een bed waarvan het matras verwarmd kan worden. Afhankelijk van de lichaamstermperatuur van je kind kunnen we de gewenste temperatuur van het matras instellen. Het warmtebed wordt gebruikt als je kind een te lage lichaamstemperatuur heeft en je even niet de mogelijkheid hebt om huid-op-huid met je kind te liggen.

Infuus

Met een infuus krijgt je kind vocht, suikers (glucose) en eventueel medicatie toegediend. Het infuus wordt ingebracht in het armpje of beentje van je kind en met een spalkje goed vast gezet.

Monitor bewaking

Een monitor registreert de hartatie, ademhaling en saturatie (zuurstofverzadiging in het bloed) van je kind. Via drie plakkers op het buikje en een lampje om het voetje worden de verschillende waardes op de monitor geregistreerd. Met centrale monitoren op de afdeling en de aansluiting van je kind op het alarmsysteem kunnen we je kind voortdurend goed in de gaten houden.

Ademhalingsondersteuning

We hebben op onze afdeling diverse mogelijkheden om je kind te helpen bij het ademhalen. Afhankelijk van hoeveel moeite het ademen voor je kind kost, kunnen we je kind high flow, CPAP of low flow geven. Al deze manieren zorgen ervoor dat het ademhalen voor je kind makkelijker gaat en krijgt hij of zij vaak ook wat extra zuurstof. Als je kind zoveel moeite heeft met het zelfstandig ademen dat we dit volledig moeten overnemen, dan is opname in een academisch ziekenhuis nodig.