Nieuws bij Fam
Fam: voor de hele familie
22 mei, 2018

Het Moeder- en Kindcentrum in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg heeft een naam gekregen: Fam. Het nieuwe centrum is donderdag 17 mei officieel geopend met een feestelijk symposium rondom het thema familiegerichte en integrale zorg. Fam biedt zorg aan gezinnen, vanaf de prille zwangerschap tot het achttiende levensjaar van een kind. Integraal, en dat is uniek voor ons land.

 

Nieuw Moeder- en Kindcentrum officieel geopend

Bij Fam maken verloskundigen volwaardig deel uit van de zorg die aan het gezin wordt geboden. Twintig verloskundigen uit Tilburg en omgeving begeleiden in kleine teams de aanstaande moeders. Dat doen ze tijdens spreekuren binnen de ziekenhuismuren van de drie locaties van het ETZ, maar ook vanuit twaalf buitenlocaties. Ze begeleiden gezinnen tijdens de bevalling en de kraamperiode thuis en in het Kraamhotel in het ETZ en werken integraal samen met kraamverzorgenden van Lunavi, gynaecologen en kinderartsen.

De klok rond

In Fam komen de eerste- en tweedelijns zorg op een natuurlijke wijze bij elkaar. Het Kraamhotel met de ruime kraamsuites, waar het jonge gezin rond de geboorte kan verblijven met partner, broertjes of zusjes, ligt vlak bij de Verlosafdeling, voor het geval dat… De gynaecoloog en de kinderarts zijn altijd 24 uur per dag en zeven dagen in de week in de buurt. Wanneer een complicatie optreedt, wordt de zorg vervolgd door gynaecoloog of kinderarts en is alle informatie voorhanden omdat gewerkt wordt in hetzelfde medisch dossier.

Fam gaat nog verder. Ook Kindergeneeskunde maakt deel uit van het centrum voor ‘Family Centered Care & Integrated Care’. Ouders worden voortdurend actief betrokken bij de zorg voor hun kind, ook tijdens het opgroeien.

Huiskamer

Fam beschikt verder over een Ronald McDonald Huiskamer. Hier kunnen ouders met lotgenoten praten, even buiten de kamer een kopje koffie drinken of familieleden of andere naasten ontmoeten die in de buurt willen zijn op momenten dat ouders en kinderen steun nodig hebben. In Fam zijn tevens gastvrouwen aanwezig die de bezoekers begeleiden.

Het ETZ mikt met Fam op samenwerking en integraliteit waarbij de focus volledig ligt op de wensen en behoeften van de individuele cliënt en zijn naasten. In Fam komen ongeveer 3.800 kinderen per jaar ter wereld. Juist vanwege de grote schaal kunnen de circa 500 zorgverleners in Fam persoonlijker werken. Elke cliënt krijgt gerichte begeleiding, door een vast team. Door de omvang van Fam zijn continu de juiste zorgverleners in de buurt.

Geboorteplan

Verloskundige Wilma Steurs, kinderarts Jan Erik Bunt en gynaecoloog Cora Fiedeldeij gaven tijdens het openingssymposium op een ongedwongen wijze samen weer hoe het overleg op Fam plaatsvindt. Hoe een geboorteplan en een zorgpad worden opgesteld. “Samen beleid maken met het idee dat de kraamvrouw de geboorte als een verplaatste thuisbevalling moet kunnen ervaren.”

Maar ook als pubers een tijdje op de kinderafdeling verblijven, is er ruimte voor hun persoonlijke leefwereld, legde Bunt uit. “Vriendjes of vriendinnetjes kunnen blijven slapen, als de patiënten dat liever hebben dan dat vader of moeder er alle dagen en nachten zijn.” Inmiddels ervaren zij de ‘vloeiende lijnen’ op de afdeling, is het een leerzame werkplek geworden en prijzen ze de ‘korte lijnen’ zonder moeizame overdrachten, waardoor het werk voor iedereen makkelijker en veiliger is geworden.