Hallo wij
zijn Fam

Fam biedt zowel geboortezorg als kindergeneeskundige zorg. Dat betekent dat de zorg rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd en de zorg voor zieke kinderen tot 18 jaar plaatsvindt vanuit één organisatie. De kracht van Fam zit in de afstemming van zorg door verloskundige, gynaecoloog en kinderarts met jou. Zij bekijken samen met jou, je partner en je kind welke zorg jullie nodig hebben en door wie en waar deze het beste geboden kan worden. 

Alles onder één dak, maar ook bij jou in de buurt  

Binnen Fam omarmen we alle disciplines die nodig zijn voor goede geboortezorg en kindergeneeskundige zorg. De nauwe samenwerking tussen die disciplines maakt de zorg voor jou en jouw partner optimaal en efficiënt; afspraken als een eerste echo, het intakegesprek en de bloedafname kunnen bijvoorbeeld gecombineerd worden, waardoor het je niet drie, maar één keer tijd kost.

Uitslagen van bloedonderzoek, echo’s, onderzoeken bij je kind of uitkomsten van een consult komen terecht in één systeem. Wanneer de zwangerschap zonder risico’s of complicaties verloopt, mag je natuurlijk ook in een van de buitenlocaties van Fam bij jou in de buurt op controle komen.

Family Centered and Integrated Care

Binnen Fam werken we vanuit de visie ‘Family Centered and Integrated Care’ ofwel familiegerichte zorg. Het gezin staat centraal en mag zelf de regie nemen binnen de aangeboden zorg. Ouders en kind(eren) blijven altijd bij elkaar en de zorg wordt steeds met jou als zwangere, het kind of jullie als ouders afgestemd.

Geschiedenis

Vanwege de bestuurlijke fusie van de ziekenhuizen in Tilburg zijn ook de gynecologen en kinderartsen van de beide ziekenhuizen samengevoegd. Hiertoe besloten verloskundigenpraktijken de Vlinder, de Zon, EVA en Livive te fuseren tot één maatschap in januari 2018. Ter kwaliteitsverbetering werd alle zorg onder het dak van één organisatie ontwikkeld onder de naam Fam.

Fam

Samen met kinderen, ouders, toekomstige ouders, kraamverzorgenden, verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen zijn we uitgekomen bij de naam Fam.

Het draait bij ons niet alleen om de patiënt of cliënt, maar de hele familie en dierbaren zijn belangrijk. Families met kinderen die bijna volwassen zijn, families met kinderen die nog geboren moeten worden en alles daartussenin. Fam dus.

 

Maak kennis met Fam

 

Ontvangstbalie Fam geboortzorg en kindergeneeskunde

De ontvangstbalie is bereikbaar via liftenblok E t/m H, op de eerste verdieping route 80. Deze balie is 24 uur per dag bemand en telefonisch bereikbaar via ons telefoonnummer 013-2210800.

 

Ronald McDonald huiskamer

Voor het hele gezin is de huiskamer een plek om tot rust te komen. In de huiskamer kun je gebruik maken van diverse faciliteiten zoals gratis koffie/thee, magnetron, oven, koelkast, eettafel, gratis wifi, televisie en een speelhoek. De Ronald McDonald huiskamer vind je naast de ontvangstbalie van Fam op route 80 op locatie ETZ Elisabeth. 

 

Spreekuurlocaties Fam

Wanneer de zwangerschap zonder risico’s of complicaties verloopt, mag je ook op een van de buitenlocaties van Fam bij jou in de buurt op controle komen. Deze buitenlocaties van Fam vind je hier. Je eerste afspraak bij Fam als zwangere bestaat uit een echo door een van onze echoscopisten en een intake gesprek bij de veloskundige van jouw team. Praktijkondersteuners zijn bij alle spreekuren van de verloskundigen aanwezig voor het meten van je bloeddruk en het maken van afspraken.

 

Polikliniek gynaecologie en verloskunde

De polikliniek gynaecologie en verloskunde is gevestigd op de locaties ETZ Elisabeth (route 15) en ETZ Tweesteden Tilburg (poligebouw wachtruimte 2) en ETZ Waalwijk (wachtruimte 1, nummer 8). Je komt hier voor een geplande afspraak met je gynaecoloog, je verloskundige of de verpleegkundige. Bekijk vooraf op welke locatie je wordt verwacht.

 

Polikliniek kindergeneeskunde

Wannneer je kind vanuit de huisarts of consultatiebureau-arts wordt doorverwezen naar de polikliniek kindergeneeskunde wordt samen bekeken wat de reden is van jullie komst en of er onderzoek nodig is. De polikliniek kindergeneeskunde bevindt zich op de locaties ETZ Elisabeth (route 80), ETZ Tweesteden (poligebouw wachtruimte 2).

 

Kraamhotel kraamsuites

De kraamsuites vind je in ETZ Elisabeth (route 80). De luxe suites hebben een huiselijke sfeer. Het zijn éénpersoons kamers met frisse kleuren, voorzien van alle gemakken en modern ingericht met een eigen badkamer, televisie, koelkast en een slaapplek voor je partner. Je kunt hier samen met je partner de kraamtijd doorbrengen, onafhankelijk van de plek waar je bent bevallen. Handdoeken, luiers, kraamverband en eventueel flesvoeding worden door het Kraamhotel verzorgd en hoef je niet zelf mee te nemen. Het bezoek ontvang je in je eigen kraamsuite of in de gezamenlijke huiskamer. Je kunt tot maximaal acht dagen na de bevalling in het Kraamhotel verblijven. Je bent zelf vrij om te bepalen hoe lang je in het Kraamhotel wilt verblijven (met een maximum van acht dagen). Wil je maar één dag of enkele dagen van het kraamhotel gebruik maken, dan kan Lunavi of een andere kraamzorgorganisatie de zorg thuis gewoon voortzetten. Kijk hier voor meer informatie en de kosten van verbijf in het kraamhotel.

 

Kraamhotel geboortekamers

Je vindt het Kraamhotel op locatie ETZ Elisabeth (route 80). Je kunt in het kraamhotel terecht voor een bevalling zonder medische indicatie. Je bevalling wordt begeleid door jouw eigen verloskundige, bijgestaan door een kraamverzorgende van Lunavi. In het Kraamhotel zijn drie geboortekamers, twee daarvan beschikken over een bevalbad, de andere heeft een relaxbad. Naar eigen wens kun je bevallen op bed, de baarkruk of in het bevalbad. Je verblijft op de geboortekamer gedurende het opvangen van de weeën, de geboorte van je kind en de nazorg. Handdoeken, luiers, kraamverband en eventueel flesvoeding worden door het Kraamhotel verzorgd en hoef je niet zelf mee te nemen. Wanneer er toch een medische indicatie optreedt tijdens je bevalling, draagt je verloskundige de zorg over aan team Acacia. Je verplaatst dan naar de verlosafdeling, deze bevindt zich schuin tegenover de geboortekamers van het Kraamhotel.

 

Triage afdeling

Je komt op de triage afdeling na een verwijzing van je verloskundige of huisarts voor een spoedafspraak tijdens je zwangerschap of kraambed. Bij aankomst meld je je bij de ontvangstbalie van Fam (ETZ Elisabeth route 80). Meestal kun je na deze controle naar huis. Soms is er een indicatie om opgenomen te worden op de zwangerenafdeling of Moeder- & kindafdeling van Fam.

 

Zwangerenafdeling

De Zwangerenafdeling bestaat uit negen éénpersoons kamers. Ook de Zwangerenafdeling bevindt zich op locatie ETZ Elisabeth (route 80). Op de kamers bevindt zich een slaapbank zodat je partner kan blijven slapen. Ook is er een koelkast aanwezig. Je kunt op deze afdeling worden opgenomen wanneer je zwangerschap meer zorg nodig heeft dan poliklinisch gegeven kan worden. Ook bij een inleiding verblijf je, totdat de daadwerkelijke bevalling begint, op deze afdeling.

 

Verlosafdeling

De Verlosafdeling heeft 10 ruime verloskamers met douche en toilet, tv met radiofunctie en een comfortabele stoel. De Verlosafdeling bevindt zich in ETZ Elisabeth (route 80) naast de operatiekamers en staat in verbinding met de zwangerenafdeling. Op de afdeling is een badkamer met relaxbad beschikbaar. Overleg met je arts of verloskundige of je hiervan gebruik kan maken. Het bad kan niet gebruikt worden voor een badbevalling. De Verlosafdeling is een gesloten afdeling. Dat wil zeggen dat je moet aanbellen als je de afdeling wilt bezoeken. Je kunt gebruik maken van het keukenblokje op de gang van de afdeling. Je vindt daar servies, bestek, een automaat voor koffie en thee en een koelkast met koude dranken. Drie maal per dag krijgen jij en je partner een broodmaaltijd aangeboden. Handdoeken, luiers, kraamverband en eventueel flesvoeding worden door de Verlosafdeling verzorgd en hoef je niet zelf mee te nemen. Enkele uren na de bevalling ga je vanuit hier naar huis, de Moeder- & kindafdeling of het Kraamhotel.

 

Moeder- & kindafdeling

Op de Moeder- & kindafdeling wordt je opgenomen vanwege een medische indicatie bij jou of jouw kind. De afdeling beschikt over 32 Moeder- & kindkamers (kraam- en couveuse-suites) op locatie ETZ Elisabeth (route 80) waar je samen met je kind wordt verzorgd. Iedere suite beschikt over verschillende faciliteiten om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Zo heeft iedere kamer een eigen douche, toilet en kastenblok met koelkast. Ook heeft de kamer een televisie, telefoon en WiFi waar je gratis gebruik van mag maken. Handdoeken, luiers, kraamverband en eventueel flesvoeding worden door de Moeder- & kindafdeling verzorgd en hoef je niet zelf mee te nemen. De overnachtingen hier zijn vanwege de medische indicatie kosteloos. Je partner kan blijven slapen op de slaapbank. Zo kunnen ouders en kind(eren) altijd bij elkaar blijven.

 

Kinderafdeling

Naast een goede medische behandeling vinden wij een prettige sfeer belangrijk op onze Kinderafdeling. Jouw kind moet zich op zijn of haar gemak voelen. We werken hierbij volgens het principe van Family Centered & Integrated Care. In de praktijk betekent dit dat wij waar mogelijk met jullie als gezin samenwerken. Overleg is één van de sleutelwoorden. Daarnaast mag je als ouder altijd bij je kind blijven, ook 's nachts. De Kinderafdeling bevindt zich op locatie ETZ Elisabeth (route 80).

 

Kinderdagbehandeling

Op de Kinderdagbehandeling worden kinderen tot 18 jaar opgenomen voor een onderzoek, behandeling of operatie voor een dag. Het betekent dat je kind wordt geholpen en, als alles goed gaat, dezelfde dag weer naar huis gaat. Als ouder mag je de gehele opname bij je kind blijven. Mocht je kind onverwachts toch langer moeten blijven dan de geplande dagopname, dan wordt de zorg overgedragen aan de Kinderafdeling. Ook de kinderdagbehandeling bevindt zich op locatie ETZ Elisabeth (route 80).