Geboortezorg bij Fam
Gezond gedrag

Het klinkt logisch: wie zwanger wil worden, moet gezond leven en eten. Door al vóór de zwangerschap een gezonde voeding en leefstijl aan te nemen, draag je als toekomstige ouders ook zelf bij aan een goede zwangerschap, de gezondheid van jullie kind en aan jullie eigen gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat roken, alcoholgebruik, ongezond eten en overgewicht een ongunstig effect hebben op de vruchtbaarheid en het verloop van de zwangerschap.  Hieronder meer informatie over deze onderwerpen. 

Foliumzuur
+

Omdat je foliumzuur niet voldoende uit je voeding haalt, adviseren we te starten met het innemen van foliumzuur wanneer je een zwangerschapswens hebt. Neem elke dag 1 tablet van 0,5 milligram in tot en met je 10e  zwangerschapsweek. De tabletten zijn zonder recept te verkrijgen bij een drogist of apotheek. Er zijn ook meerdere soorten multivitaminetabletten verkrijgbaar waar voldoende foliumzuur in zit. Let er dan wel op dat deze geschikt zijn voor tijdens de zwangerschap. 

Alcohol
+

Alcohol beïnvloedt de vruchtbaarheid; zowel de eicellen als zaadcellen. Daardoor kan zwanger worden moeilijker zijn. Ook heb je meer kans op een miskraam wanneer je alcohol drinkt tijdens de zwangerschap. In het algemeen geldt: hoe meer alcohol, des te groter de risico’s. Het advies luidt dan ook om zo min mogelijk alcohol te drinken in de periode dat je zwanger wilt worden en geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. 

Roken
+

Wanneer je rookt, duurt het vaak langer voordat je zwanger wordt. Roken vermindert de vruchtbaarheid. Als je 15 sigaretten per dag rookt, halveert dat de kans om zwanger te worden. De kans op een miskraam neemt juist toe als je rookt. 

 

Ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar. De hoeveelheid zaadcellen in het sperma neemt af,  de zaadcellen hebben vaker een afwijkende vorm en zijn minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man. In het algemeen geldt: hoe meer jullie roken, hoe langer de zwangerschap op zich laat wachten. 

 

Wil je stoppen met roken? Er zijn diverse programma's die je hierbij kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld op: rookvrijookjij of rookvrije ouders 

Drugs
+

Drugs gebruiken wordt ten zeerste afgeraden. Drugs beïnvloedt de vruchtbaarheid negatief. Afhankelijk van de hoeveelheid en de soort drugs neemt bij mannen de kwaliteit en productie van het zaad af. Bij vrouwen kan de kwaliteit van de eicellen verminderen en/of de eisprong geremd worden. De kans op een zwangerschap vermindert daardoor, terwijl het risico op een miskraam toeneemt. Drugs zijn zeer schadelijk voor het ongeboren kind. 

Medicatie
+

Gebruik je vanwege gezondheidsproblemen medicijnen en wil je graag zwanger worden? Overleg dat dan altijd met je huisarts of specialist. Mogelijk dat ervoor gekozen wordt om de medicatie tijdelijk te stoppen of aan te passen. Sommige soorten medicatie zijn slecht als je probeert zwanger te worden en/of tijdens de zwangerschap. Het beïnvloedt de vruchtbaarheid negatief of is schadelijk voor je ongeboren kind. 

Gewicht
+

Een gezond gewicht is belangrijk om zwanger te kunnen worden. Als je te licht of te zwaar bent, dan heeft dat invloed op je vruchtbaarheid. Bij een gezond gewicht heb je een BMI (Body Mass Index) tussen 19 en 25. Je kunt je eigen BMI eenvoudig  zelf berekenen

 

Om zwanger te worden, heeft je lichaam een bepaald vetpercentage nodig. Bij een BMI lager dan 19 spreken we van ondergewicht. Wanneer je hier matig tot ruim (15-30%) onder zit, dan heb je een groter risico op menstruatieproblemen (geen of onregelmatige menstruaties). Je bent dan minder vruchtbaar. Bij een BMI van 25 of meer heb je last van overgewicht.

 

Een BMI van 30 of meer betekent ernstig overgewicht. Vanaf een BMI van 29 wordt het steeds moeilijker om spontaan zwanger te worden. Waarom overgewicht een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid is onduidelijk. Waarschijnlijk heeft het met je hormonen te maken. Bij je partner kan zowel ondergewicht als overgewicht zorgen voor een afname van de vruchtbaarheid. 

Ziekten of erfelijke aandoeningen
+

Het kan natuurlijk dat je al vóór een zwangerschap bepaalde gezondheidsproblemen hebt. In dat geval ben je vaak al onder behandeling van een specialist of huisarts. Wanneer je zwanger wilt worden, is het goed om dat met je arts te bespreken. De eventueel door jou gebruikte medicatie kan zo nodig worden aangepast en waar nodig wordt het behandelplan aangepast.

 

Komen er bij jou, je partner of bij jullie naaste familieleden erfelijke aandoeningen voor, dan is het goed om nog vóór de zwangerschap uit te zoeken wat eventuele risico’s kunnen zijn. Bespreek met je huisarts om welke aandoening het gaat. Het kan zinvol zijn om dragerschap bij jou en je partner te onderzoeken. Dit onderzoek geeft informatie over de aanwezigheid van risico's voor een eventueel toekomstig kind en als die er zijn, welke risico's dat zijn.

 

De huisarts kan je verwijzen naar een klinisch geneticus. Dat is een arts gespecialiseerd in erfelijkheid. Meer informatie vind je op de website Zwangerwijzer en ZwangerStraks  van het Erfocentrum.