Geboortezorg bij Fam
Borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je kind. Het is precies afgestemd op de behoeften van het kind; het is er als het ware voor gemaakt. De voordelen van borstvoeding komen het meest tot hun recht wanneer je kind ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt, maar elke week is meegenomen.

Fam staat volledig achter het geven van borstvoeding. We weten ook dat het erg prettig kan zijn je goed voor te bereiden op de borstvoedingsperiode. We bieden, door middel van een filmpje, informatie aan. Het informatiefilmpje is gemaakt door de lactatiekundigen (borstvoedingsdeskundigen) van Fam en kan je zelf op ieder moment bekijken. Het op deze manier krijgen van informatie over het geven van borstvoeding kan voor jou en je partner ondersteunend zijn.

Aan bod komt onder andere hoe borstvoeding werkt, hoe je problemen kunt voorkomen, hoe je weet of je kind voldoende binnenkrijgt en wat te doen als je weer gaat werken. De informatie is bedoeld voor zwangeren die borstvoeding willen gaan geven en voor hun partner. Ook als je nog niet weet of je borst- of flesvoeding wilt gaan geven, kan deze informatie zinvol zijn, zodat je een gerichte keuze kunt maken.

Informatiefilmpjes

Daarnaast is er elke maand een informatie-avond over borstvoeding. Je bent hier van harte welkom, samen met je partner. 

Je hoort dan:

  • De voordelen voor moeder en kind
  • Hoe borstvoeding op gang komt
  • Hoe zien de eerste dagen na je bevalling eruit
  • Wat als het niet meteen goed gaat
  • Hoe leg je je baby goed aan
  • Hoe kun je problemen zoveel mogelijk voorkomen
  • Hoe weet je of je baby genoeg binnenkrijgt
  • Kun je ook combineren met flesvoeding
  • Afkolven en weer gaan werken
  • Waar kun je terecht met vragen na je kraamtijd

Je moet je voor deze avond wel inschrijven, dat kan hier

 

Voor- en nadelen van borstvoeding
+

Voordelen van borstvoeding voor je kind: 

  • Innig contact met de moeder, geborgenheid en rust; 
  • minder maag- en darmproblemen dan bij kunstvoeding, het is licht verteerbaar; 
  • samenstelling van de voeding is afgestemd op de specifieke behoefte van jullie kindje. Deze behoefte kan dagelijks en per situatie verschillen (bijvoorbeeld bij een te vroeg geboren kind); 
  • alleen borstvoeding bevat antistoffen tegen ziekten. Het helpt bij de ontwikkeling van het afweersysteem. Hierdoor heb je minder kans op infecties zoals bijvoorbeeld maag- en darminfecties, middenoor en hersenvliesontsteking en luchtweginfecties. Ook verkleint het de kans op het ontwikkelen van allergieën zoals voedingsallergieën, astma en eczeem; 
  • een kleinere kans op wiegendood; een betere spraakontwikkeling door het zuigen aan de borst; 
  • iedere dag een andere smaak, afhankelijk van wat je als moeder eet. Hierdoor leert je kindje al vroeg verschillende smaken kennen;  
  • op latere leeftijd een lager cholesterol gehalte, minder kans op overgewicht, suikerziekte en hart- en vaatziekten. 

 

Voordelen van borstvoeding voor de moeder: 

  • Geborgenheid; er groeit een hechte band met je kindje; 
  • minder stress voor je kindje; het kan direct drinken zodra het honger heeft, dit geeft meer rust; 
  • praktische voordelen, het is gratis, altijd op voorraad en op de juiste temperatuur; 
  • minder bloedverlies na de bevalling; de hormonen die vrijkomen (oxytocine) zorgen voor een lagere bloeddruk en minder stresshormonen in je lichaam; 
  • wanneer je een langere tijd borstvoeding geeft neemt de kans op borst- en eierstokkanker voor de menopauze (overgang) af; 
  • minder kans op chronische gewrichtsreuma;
  • sneller gewichtsverlies; door het geven van borstvoeding verbruik je 500 kCal per dag extra; 
  • mogelijk ook minder kans op osteoporose (botontkalking) rondom de menopauze (overgang). 

 

Nadelen van borstvoeding 

Soms moet je medicatie gebruiken maar als je medicatie gebruikt kan dit bij je kindje terecht komen. Veel medicatie kun je toch gebruiken als je borstvoeding geeft. Belangrijk is dat je overlegt met de arts die de medicatie heeft voorgeschreven of met de lactatiekundige. De voordelen van de borstvoeding wegen vaak op tegen de nadelen van het medicijngebruik. Ook voor anticonceptie (link naar anticonceptie) geldt dat je niet zomaar alle middelen kunt gebruiken. Doe dit altijd in overleg met je (huis)arts. 

Hoe werkt borstvoeding
+

Achter in de borst zitten een soort trosjes. Dit is het melkklierweefsel. Daar wordt de melk gemaakt. De "kanaaltjes" die vanuit de melkklieren naar de tepel lopen en waarin de melk wordt vervoerd, worden de melkkanaaltjes genoemd. Vlak achter de tepel bevinden zich de voorraadholtes. In de voorraadholtes verzamelt zich een deel van de melk. Zodra je kind begint te drinken krijgt het melk. De eerste hoeveelheid melk bevat veel water waarmee je kind zijn dorst kan lessen. Een kind dat goed is aangelegd heeft een groot stuk van de tepelhof in zijn/haar mond. Door met de kaakjes te bewegen, worden de melkholtes die vlak achter de tepel liggen leeggedronken. Zodra je kind begint te zuigen, maakt je lichaam twee hormonen aan: prolactine en oxytocine. Prolactine stimuleert de aanmaak van nieuwe melk. Hoe meer een kind uit de borst drinkt, hoe meer melk wordt aangemaakt. Als je kind minder gaat drinken, dan wordt er minder melk aangemaakt. Dit wordt ook wel het vraag-aanbod-principe van borstvoeding genoemd: het aanbod wordt afgestemd op de vraag. Het is heel normaal wanneer je kind de eerste dagen 8 tot 12 keer per dag aan de borst wil. Dit gebeurt omdat de voeding eerst goed op gang moet komen. Na een paar dagen gaat je kind vanzelf minder vaak drinken. De natuur regelt dat allemaal zelf. Borstvoeding kan in het begin een behoorlijke investering zijn, maar na een tijdje biedt het veel voordelen. Meteen vanaf het begin is het belangrijk dat je weet waar je tijdens het aanleggen op moet letten; Let er bijvoorbeeld op dat de tepel ver genoeg in de mond zit; je kindje heeft zowel de tepel als een groot deel van de tepelhof in de mond. Tijdens het drinken moet de onderlip naar buiten gekruld zijn en de tong onder de tepel liggen. Op deze manier zal de tepel er na de voeding rond uitzien en niet afgeplat (zoals een lippenstift). De eerste dagen na de bevalling wordt hier extra op gelet door de verpleegkundige of kraamverzorgende. Het voeden mag geen pijn doen en tepelkloven zijn te voorkomen.

Kolven
+

Bij kolven haal je de melk op een andere manier uit de borst; met de hand of via een pompje, de borstkolf. Als je borstvoeding geeft, kan het nodig zijn om te kolven; als je kindje nog niet sterk genoeg is om uit de borst te drinken of als hij misselijk is bijvoorbeeld. Soms komt je voeding ook niet goed genoeg op gang en kan kolven hierbij helpen. Een borstkolf doet de zuigbeweging van een kind na. Hoeveel melk er uit de borst wordt gekolfd hangt af van de reden waarom gekolfd wordt en op welk moment er gekolfd wordt. De gekolfde melk wordt later weer aan je kind gegeven. Kolven in de kraamweek is vaak maar twee of drie dagen nodig. Het is niet nodig dat je een kolfapparaat hiervoor aanschaft. Bovendien heb je om een voeding op gang te krijgen een dubbele elektrische kolf nodig. Deze kolf kun je huren., bijvoorbeeld bij Medipoint. Meer informatie over het kolven en bewaren van moedermelk kun je in deze folder vinden. 

Vragen over borstvoeding
+

Algemene vragen

Neem bij vragen over borstvoeding contact op met het consultatiebureau.  

Borstvoedingorganisatie

Er is veel informatie over borstvoeding beschikbaar op de website van borstvoedingsorganisatie La Leche League, www.borstvoeding.nl. Zij helpen ook bij al je vragen en onzekerheden over borstvoeding en zijn telefonisch gratis bereikbaar. Daarnaast worden er ook ontmoetingsochtenden in Tilburg georganiseerd. Meer informatie vind je op www.borstvoeding.nl.  

Een borstvoedingsprobleem en bij Fam bevallen korter dan drie maanden geleden?

De lactatiekundigen van Fam zijn gespecialiseerd in borstvoedingsproblemen. Je kunt bij problemen met hen contact opnemen als je bij Fam bent bevallen en je baby niet ouder is dan drie maanden.   Onze lactatiekundigen werken alleen op afspraak. Je kunt daarvoor mailen naar lactatiekundigen@fam.nl of het algemene nummer bellen van Fam en vragen of de lactatiekundige je terug kan bellen. We kunnen niet altijd garanderen dat je dezelfde dag wordt teruggebeld of gemaild maar proberen het zo snel mogelijk. Vermoed je dat je een borstontsteking hebt vermeldt dat dan wel even.  

 

Graag een lactatiekundige aan huis of is de lactatiekundige van Fam niet bereikbaar?

Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen. Klik bij categorie ”vrijgevestigd “aan. Dan zie je alle lactatiekundigen met een eigen praktijk in je regio. Check bij je zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.