Geboortezorg bij Fam
De Moeder- & kindafdeling

Een opname is geen alledaagse gebeurtenis. Er kunnen diverse redenen voor een opname zijn, zoals een gecompliceerde zwangerschap of bevalling. Ook kan het zijn dat er bij je kind complicaties optreden en dat de kinderarts een opname voorstelt om diverse onderzoeken te doen. We vinden het belangrijk dat jij en je kind zo min mogelijk van elkaar worden gescheiden. Als je kind in de couveuse ligt en/of je hebt zelf intensievere zorg nodig blijven we dat nastreven. Op deze manier hoef je geen moment van je kind te missen .

De Moeder- & kindafdeling van Fam bevindt zich op locatie ETZ Elisabeth, route 80. Op de afdeling worden moeders en/of kinderen tot 28 dagen oud verpleegd met diverse soorten ziektebeelden. De afdeling beschikt over 32 Moeder- & kindkamers (kraam- en couveuse-suites) waar je samen met je kind wordt verzorgd. Iedere suite beschikt over verschillende faciliteiten om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Zo heeft iedere kamer een eigen douche, toilet en kastenblok met koelkast. Ook heeft de kamer een televisie, telefoon en WiFi waar je gratis gebruik van mag maken. De afdeling heeft een moderne en vriendelijke uitstraling. Je partner of andere naasten hebben de mogelijkheid om te blijven slapen. Je partner kan gebruik maken van de maaltijden die op de afdeling geserveerd worden. 

Je zorgverlener bespreekt met je gedurende de opname de verwachte ontslag datum. Hier kun je al rekening mee houden. Denk bijvoorbeeld aan het al mee naar huis nemen van spullen, het meebrengen van de maxi cosi en het regelen van vervoer. Op de dag van vertrek ga je uiterlijk om 10.00 uur naar huis. Dit geldt ook na verblijf in het kraamhotel. Als je nog kraamzorg hebt, regelt je zorgverlener dat er om 11.00 uur een kraamverzorgende bij je thuis is.

Wie werken er
+

Op de Moeder- & kindafdeling werken verschillende zorgverleners. De zorg voor jou én je kind wordt door één verpleegkundige gedaan. Jullie ritme kan zo perfect op elkaar afgestemd worden. Dat is goed voor de hechting tussen jou en je kind. Je kind groeit beter en het stimuleert de borstvoeding. De zorgassistenten zorgen voor eten en drinken van de kinderen. Ook zijn er afdelingsassistenten, afdelingssecretaresses en een teamleider. Naast deze medewerkers zien jullie de klinisch verloskundigen, gynaecologen/arts-assistenten, kinderartsen/arts-assistenten. Ook kunnen er indien nodig kinderfysiotherapeuten, logopedisten, diëtisten en medisch psychologen worden ingeschakeld. 

 

Neem ook eens een kijkje op onze Wie is wie-pagina

Kraamsuite
+

Afhankelijk van de manier waarop je bevallen bent en/of je gezondheidstoestand, kan het nodig zijn dat je in het ziekenhuis blijft. Bijvoorbeeld na een keizersnede, ruim bloedverlies bij de bevalling of als je tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hebt gehad. Je gaat dan naar de Moeder- & kindafdeling waar je samen met je kind in een kraamsuite verblijft. Uiteraard mag je partner ook blijven.  De gynaecoloog is de hoofdbehandelaar en de zorg wordt uitgevoerd door de kraamverpleegkundige of obstetrieverpleegkundige.Dagelijks worden er controles bij je gedaan en zodra de gynaecoloog akkoord is, mag je naar huis en neemt de verloskundige de zorg weer over. Je kunt het kraambed verder thuis of in het Kraamhotel doorbrengen. Afhankelijk van de complexiteit van zorg kan het kind bij moeder in de kraamsuite worden opgenomen.

Couveuse-suite
+

Er zijn een aantal redenen waarom je kind extra zorg en/of observatie nodig kan hebben. Je kind valt dan onder de zorg van de kinderarts en wordt dan opgenomen in een couveuse-suite. Dit is een Moeder- & kindkamer. Ook als je kind in de couveuse en/of aan de monitor ligt, kun je als moeder terwijl je nog in je kraamperiode bent, naast je kind verzorgd worden in de couveuse-suite. Uiteraard mag ook je partner of naaste blijven slapen. De zorg voor jou en je kind wordt verleend door een gespecialiseerd verpleegkundige. Deze verpleegkundige is opgeleid tot kinder- en/of neonatologieverpleegkundige.