Geboortezorg bij Fam
Zwanger worden

Bij Fam kun je al terecht vóórdat je zwanger bent. Als je de wens hebt om zwanger te worden en je wilt je hierop zo goed mogelijk voorbereiden of je hebt er vragen over, dan kun je al voor de zwangerschap bij ons terecht voor een afspraak op het kinderwensspreekuur.

De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Vrouwen in Nederland zijn gemiddeld iets ouder dan 29 jaar als ze hun eerste kind krijgen. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden.

Na je 35ste is de kans nog 10%. Ook heb je meer kans op een miskraam en problemen tijdens de zwangerschap. Naarmate je ouder bent, stijgt ook de kans op een kind met een chromosomale afwijking, zoals het Downsyndroom. Wanneer het gedurende een langere periode (12 maanden of langer) niet lukt om zwanger te worden, ga dan naar je huisarts.

Er kan sprake zijn van verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit) of onvruchtbaarheid (infertiliteit). De huisarts verwijst je dan door naar een gynaecoloog. De gynaecoloog doet onderzoek naar de oorzaken van een uitblijvende zwangerschap. De eerste stap is meestal bloedonderzoek. Afhankelijk van de situatie kan het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant (route 92 in het ETZ Elisabeth) je verder begeleiden.