Geboortezorg bij Fam
Plaats van bevalling

Gedurende de zwangerschap wordt er een risico-inschatting gemaakt voor de bevalling. Wanneer de zwangerschap zonder problemen is verlopen en er verder geen bijzonderheden zijn, dan kun je ervoor kiezen om thuis, in het Kraamhotel of poliklinisch op de Verlosafdeling te bevallen samen met je verloskundige.

Sommige zwangeren hebben een medische indicatie. Dit houdt in dat zij onder controle staan van een gynaecoloog, arts-assistent en klinisch verloskundige. De bevalling vindt dan plaats op de (klinische) Verlosafdeling onder supervisie van de gynaecoloog. Ook in geval van problemen tijdens de zwangerschap of bevalling vindt de bevalling altijd plaats op deze Verlosafdeling. De begeleiding wordt gegeven door een klinisch verloskundige, arts-assistent of gynaecoloog.

Meer informatie over de plaatsen waarvoor je kunt kiezen om te bevallen vind je hieronder.

Thuis bevallen
+

Op het moment dat de bevalling begonnen is, komt je verloskundige thuis bij je kijken. Afhankelijk van jouw wensen en de fase van de bevalling, spreekt zij met je af hoe de begeleiding zal zijn. Op het moment dat de bevalling ver genoegd gevorderd is, schakelt zij de kraamverzorgende in. Zij helpt mee in je begeleiding en assisteert de verloskundige tijdens de bevalling. Wanneer er problemen dreigen te ontstaan, wordt overleg gepleegd met de gynaecoloog. Als het nodig is, wordt de zorg in het ziekenhuis op de Verlosafdeling voortgezet.   

Bevallen in het Kraamhotel
+

Binnen Fam is er de mogelijkheid om te bevallen in het Kraamhotel. Dit kan als je zwangerschap zonder problemen verloopt en er geen problemen tijdens de bevalling worden verwacht. Je kunt hier in een huiselijke sfeer bevallen, maar je bent in geval van complicaties ook dicht in de buurt van de medische voorzieningen. Wanneer de bevalling begonnen is, bel je met je verloskundige. Zij zal met je overleggen of je thuis onderzocht wil worden of dat je meteen naar de geboortekamer van het Kraamhotel mag komen.  De kraamverzorgende van Lunavi Kraamzorg ondersteunt je tijdens de bevalling. Er zijn kosten verbonden aan het bevallen in het kraamhotel. Informeer bij je verzekering of (een deel van) deze eigen bijdrage vergoed wordt. Na de bevalling kun je als je dat wil verblijven in één van de luxe kraamsuites, maar je kunt ook direct naar huis. Informeer bij je verzekeraar in hoeverre de door jou gewenste zorg vergoed wordt. In dit filmpje krijg je een rondleiding door het kraamhotel en meer informatie over een bevalling en/of verblijf in het kraamhotel. 

Als zich tijdens de bevalling een complicatie voordoet, vraagt de verloskundige de dienstdoende gynaecoloog om de zorg over te nemen. Je wordt dan verplaatst naar de Verlosafdeling.  

Poliklinisch bevallen op de Verlosafdeling
+

Wanneer de zwangerschap zonder problemen verloopt en er geen problemen tijdens de bevalling worden verwacht, kun je er voor kiezen om poliklinisch te bevallen op de Verlosafdeling onder begeleiding van je eigen verloskundige. Wanneer je hiervoor kiest, kan de verloskundige je na telefonisch contact vragen om rechtstreeks naar de Verlosafdeling te komen of zij kan je thuis komen beoordelen.

Een kraamverzorgende van Lunavi assisteert tijdens de poliklinische bevalling.  Wanneer de bevalling zonder problemen is verlopen, kun je binnen een aantal uren naar huis of naar het Kraamhotel. Er zijn kosten verbonden aan het poliklinisch bevallen. Informeer bij je verzekering of (een deel van) deze eigen bijdrage vergoed wordt.

Als zich tijdens de bevalling een complicatie voordoet, vraagt de verloskundige de dienstdoende gynaecoloog om de zorg over te nemen. Je blijft op dezelfde verlosafdeling, een verplaatsing is dus niet nodig.  

Als je een medische indicatie hebt
+

Sommige zwangeren hebben een medische indicatie: dit houdt in dat zij onder controle staan van een gynaecoloog, arts-assistent en klinisch verloskundige. De bevalling vindt dan plaats op de Verlosafdeling onder supervisie van de gynaecoloog. Ook in geval van problemen tijdens de zwangerschap of bevalling vindt de bevalling altijd plaats op deze Verlosafdeling. De begeleiding wordt gegeven door een klinisch verloskundige, arts-assistent of gynaecoloog. In dit geval bekijken de klinisch verloskundige en gynaecoloog samen hoe de zorg het beste georganiseerd kan worden om zoveel mogelijk aan jouw wensen te kunnen voldoen.